:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

170

Dodiku zabranjen prelet preko Turske

Milorad Dodik je u Burgasu (Bugarska) čekao da nadležne turske institucije preko svoje teritorije odobre prelet aviona kojim putuje. Dozvolu za prelet ranije je dobio.

Dodik je na poziv predsednika Jeremenije Serža Sargsjana krenuo za Jerevan da bi prisustvovao obeležavanju stote godišnjice otomanskog genocida nad Jermenima.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu RS uputio tekst deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.

"Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Jermenima tokom raspada Osmanskog carstva", naveo je tada Dodik.

Usvajanjem ove deklaracije parlament Srpske bi se u ime RS zauzeo za, kako se navodi, poštovanje ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, ali i podsetio na nezastarivost zločina protiv čovečnosti i doprineo borbi protiv negiranja genocida, prenela je Fena.

Istoričari procenjuju da je za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj ubijeno 1,5 miliona Jermena.

Turska negira da je to bio genocid, tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su to samo bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, što je donelo gubitke na obe strane.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva