:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

123

Dodik: RS je bezbedna, a jedina šteta je što je u BiH

"Republika Srpska u bezbednosnom smislu ima štetu što se nalazi u BiH. Međutim, resursi koje imamo su dovoljni da se suprotstavimo svim bezbednosnim izazovima", rekao je Dodik novinarima, nakon što je na Fakultetu bezbednosnih nauka održao predavanje o temi "Bezbednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu".

On je istakao da je najvažniji izazov za Republiku Srpsku očuvanje i jačanje političke samostalnosti u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To sam rekao i studentima Fakulteta bezbednosnih nauka, kao i da se mora raditi na jačanju institucija Republike Srpske. Srpska je danas institucionalno najkompaktnija u BiH i jedina ima kapacitet samoodrživosti za razliku od BiH i Federacije BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je podsetio da je iz BiH znatan broj građana otišao da ratuje za "Islamsku državu".

"BiH u ovom pogledu prednjači i niko ne sme da isključi mogućnost povratka ovih ljudi sa ratišta u Sarajevo, a da već dan nakon toga budu na teritoriji Republike Srpske. U svemu ovome važno je što je Srpska pokazala sposobnost i efikasnost prilikom terorističkog napada u Zvorniku kada su sprečene šire posledice", kaže Dodik, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

On je naveo da se priča o Islamskoj državi najegzaktnije može naći u Islamskoj deklaraciji koju je napisao nekadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović.

"Mnogi teroristički činovi u svetu imaju značajnu vezu sa BiH, odnosno bošnjačkom političkom i bezbednosnom strukturom. U BiH je tokom poslednjeg ratnog sukoba ušlo više od 4.000 mudžahedina, što dovoljno govori o svemu", rekao je Dodik.

On je ponovio da je međunarodni intervencionizam stvorio mnogo izazova i problema u BiH.

"Moramo se kretati na način da se Republika Srpska bori za svoj politički status i prava, ali da to ne bude razlog za nekoga ko bi mogao da upotrebi masovnu silu prema Srpskoj", smatra Dodik.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić ocenio je da Republika Srpska u svim segmentima, pa i u bezbednosnom, zna put i ima smer kojeg mora da se drži.

"Na taj način će se najbolje suprotstaviti svim bezbednosnim izazovima i pretnjama kojima je izložena. Ovo je značajan dan za naše studente koji moraju znati sve vrednosti sadašnjeg društva", rekao je Ćeranić.

On je napomenuo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske opremljeno i obučeno da se suprotstavi svim bezbednosnim izazovima, dodavši da bi upozorenja Velike Britanije o mogućnosti terorističkih napada u BiH trebalo shvatiti veoma ozbiljno.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva