:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2016   12:05

0

122

Dodik: Referendum o Danu Republike 25. septembra

Veće za zaštitu vitalnog interesa je razmatralo zahtev Bošnjaka u vezi sa zakonom o popisu, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 13. jula i sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma koji je skupština izglasala 15. jula 2016. prenela je RTRS.

Na prošloj sednici Veće je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za meritorno odlučivanje, nakon čega je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine predložio Ustavnom sudu RS da odbije kao neosnovane zahteve Kluba Bošnjaka.

Odluka o referendumu o Danu Republike biće objavljena u Službenom glasniku, čime će stupiti na snagu, a referendum će biti održan 25. septembra za kada je i najavljen, potvrdio je predsednik RS Milorad Dodik za RTRS.

Istakao je da za sprovođenje referenduma više ne postoje ustavno-pravne prepreke i da je današnja odluka Veća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS samo potvrda tvrdnji da je odluku o referendumu, ali i odluku o objavljivaju rezultata popisa stanovništva u Srpskoj nemoguće osporiti jer one nikoga ne ugrožavaju.

"Danas se smatra danom kada krećemo u zvanične pripreme za održavanje referenduma. Mada je moj kabinet već ranije preuzeo niz mera kako bi se kretali upravo ka tome", rekao je Dodik.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva