:

:

TV Most

clock

April 20, 2016   12:05

0

163

Dodik: Opredeljeni smo za evropski put

"Svi mi smo opredeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke", rekao je Dodik na skupu, koji je okupio 300 ekonomskih stručnjaka, privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svetu, prenosi portal Kliks.

Dodik, koji je pokrovitelj Foruma, rekao je da Republika Srpska pokušava da sve vreme održi ekonomski rast i da je u tome i uspevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti.

Napredak je, prema njegovim rečima, već vidljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posledicama katastrofalnih poplava.

On je podsetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, navodeći kao primere izgradnju Termoelektrane "Stanari" i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije i izrazio optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike Srpske.

"Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svetu.

Član Predsedništva BiH Dragan Čovic je, kako izveštava Avaz, ocenio da je BiH pokazala volju i ozbiljnost da se napravi iskorak na evropskom putu i istakao da "u cilju jačanja ekonomije, BiH treba da unapredi i ojača veze sa susedima".

"Lično sam uveren da evroatlanski put BiH nema alternativu. Imamo malo koraka koje trebamo ispuniti ali smo po tom pitanju neozbiljni. Odbijamo i one prijatelje koji nam žele pomoći", rekao je Čović i ponovio da EU nema alternativu i da je BiH potreban aranažman sa MMF-om.

Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH, izjavio je na pres konferenciji "Jahorina ekonomskog foruma 2016", da se BiH vratila na put ka EU, ali da "država neće moći da ide napred dok ne počne da se bavi ekonomskim pitanjima, poput ovih iz reformske agende".

On je naglasio da je vrlo važno da se ovakvi forumi održavaju i da je dobro što "Ekonomskom forumu Jahorina prisustvuje veliki broj političara, privrednika, ekonomista i iz RS i iz FBiH".

Forum je počeo rad u hotelu "Termag" plenarnom sednicom "Multipolarni svet i ekonomija - pozicija zemalja zapadnog Balkana", na kojoj ekonomisti i političari razgovaraju o položaju, poziciji i novim zahtevima pred ekonomijama regiona i političarima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva