:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2017   12:05

0

156

Dodik odustao od referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da će RS suspendovati odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je rekao da suspendovanje odluke o ovom referendum "nije znak slabosti, već procene da u ovom trenutku ne bi bilo političkog konsenzusa o tom pitanju".

Narodna skupština RS je u julu 2015. godine donela odluku o raspisivanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, ali ta odluka do danas nije objavljena u Službenom glasniku RS.

Opozicija je zahtevala objavljivanje te odluke u Službenom glasniku RS, a najavila je i krivične prijave protiv osoba koje su odgovorne što ta odluka nije ozvaničena.

Dodik je naveo da opozicija u parlamentu nije ni podržala odluku o ovom referendumu, ali da je njeno pravo da traži da odluka bude objavljena u Službenom glasniku.

"Ako se ovih dana ta odluka i objavi u Službenom glasniku, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će ući u parlament i izglasati suspenziju, jer Republika Srpska ima u vidu međunarodne odnose", rekao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, Katalonija, koja je mnogo moćnija od RS, ima puno problema da organizuje referendum.

Dodik je ocenio da će narod u RS "jednog dana izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH".

Predsednik RS i lider SNSD-a nedavno je javno objavio da RS odustaje od referenduma o nezavisnosti, čije je održavanje bilo definisano Deklaracijom SNSD-a donetoj 2015. godine.

Odustajanje od referenduma o nezavisnosti RS, kao i od referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, od Dodika su, kako je sam ranije potvrdio, tražili američki zvaničnici.

On je krajem prošle godine izjavio da SNSD "neće odustati od svojih politika".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva