:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Septembar 21, 2018   18:58

0

232

Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici


"Ruska Federacija je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose", rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.



Dodik je odbacio bilo kakve spekulacije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na, kako je rekao, svim nivoima.



Odbacivši bilo kakve tvrdnje o ruškom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je "ruski čovek", te istakao da je "srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju te da je veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije".



"Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS", rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti na koju je uložen ruski veto.



"Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva", kazao je Dodik.



Rekao je da je su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome na koji način sarađivati dalje.



Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti držav BiH i Republike Srpske.



"Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se puno odnosi na RS pre svega voće i povrće", rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.



Lavrov je podsetio da je sa "Gaspromom" potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji.



Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.



Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje stavova sa strane iznošenje stava da li je neko na strani ili protiv Rusije.



Dodik je odlikovao Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva