:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2016   12:05

0

128

Dodik: Neću pristati da RS bude potcenjena i ucenjena

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izrazio je spremnost da razgovara sa Bakirom Izetbegovićem o svim otvorenim pitanjima, ali da je vodeća bošnjačka partija Stranka demokratske akcije počela sa ucenama.

"Počeli su da se ponašaju kao da su oni jedina stranka u BiH čije zahteve treba slediti. S mehanizmom koordinacije su pokušali da nas prevare i sve to uz aminovanje Saveza za promene, a sada popravljamo ono što su oni zabrljali", rekao je Dodik.

Kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, Republika Srpska mora da se pita o mehanizmu koordinacije, a ne da taj mehanizam bude "tajno usvojen", a da onda SNSD mora "ponovo da gubi vreme i popravlja stvari".

"SDA je ta koja smeta svim dobrim inicijativama i kriva je za lošu atmosferu, a ne SNSD, jer je SDA pokušala da ucenjuje Srpsku. To im nećemo dozvoliti i to je naše legitimno pravo", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Savez za promene, koji je opozicija u RS, a učestvuje u vlasti na nivou BiH, "na više polja je prevaren", što su, kako je istakao, samo priznali.

Dodikova reakcija stigla je posle najave čelnika SDA da su spremni za sastanak sa SNSD-om, ali da kao ključno pitanje nameću usvajanje mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU, koji je jedan od ključnih uslova za nastavak evropskih integracija.

Vlasti RS ne pristaju na mehanizam koordinacije koji je predložio Savet ministara BiH.

"Niko sa mnom nije kontaktirao u vezi sa tim sastankom. Nemamo nikakvih problema da razgovaramo, to smo jasno poručili i premijerka RS Željka Cvijanović i ja i neka niko ne misli da ću pristati da RS bude potcenjena i ucenjena", rekao je Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović, koji je i predsedavajući Predsedništva BiH, izjavio je ranije da je spreman da razgovara sa svakim u BiH ko može uticati da stvari krenu nabolje.

"Dodikove izjave redovno umanjuju mogućnost za to i on uvijeno preti. Sve je počelo od napora zajedničkih prijatelja iz BiH i međunarodne zajednice da bude nađeno rešenje za mehanizam koordinacije. Tu su nagoveštena rešenja", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je sasvim svejedno da li će to biti rešeno kroz telefonske razgovore predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijerke RS Željke Cvijanović ili kroz sastanak čelnika SDA i SNSD-a.

Tokom vikenda iz SDA je najavljeno da bi uskoro trebalo da bude održan sastanak njihovog rukovodstva sa rukovodstvom SNSD-a u vezi sa pismom namere koje treba biti upućeno MMF-u kako bi BiH sklopila aranžman o kreditu od 1,1 milijardu maraka.

Pismo namere nisu potpisali predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kadrovi SDA, zahtevajući da se prvo usvoji prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, što su vlasti RS odbijale.

Vlasti RS su, u međuvremenu, pristale na adaptirani SSP, poručivši da neće pristati na mehanizam koordinacije dok ne bude rešeno pitanje pisma namera za MMF.

Tenzije između lidera SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića izazvala je i Dodikova izjava da Bošnjaci, ako žele da ostanu u BiH, treba da izađu na referendum o Danu republike, zakazanom 25. septembra.

"Bošnjacima u RS je rekao da ako žele ostati u RS, onda treba da izađu na referendum o Danu republike. To je uvijena pretnja", ocenio je je Izetbegović.

Dodik, međutim, tvrdi da je demokratski pozvao i Srbe i Hrvate i Bošnjake da izađu na referendum, ako to žele.

"Niti sam ponižavao Bošnjake, kako tvrdi Izetbegović, niti bilo koga u RS. Srpska ima pravo na Dan republike i to nam ne mogu osporiti ni Izetbegović ni visoki predstavnik, niti Izetbegovićevi prijatelji iz međunarodne zajednice", istakao je Dodik.

Izvor: RTS, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva