:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2015   12:05

0

116

Dodik: Izetbegović želi šerijatsku državu

"U središtu svega je sukob i borba protiv unitarizacije koju predstavlja Izetbegović i veoma mi je drago ako misli da sam ja to zaustavio. Da je prošao njegov projekat i projekat njegovog oca, ovde nikome ne bi bilo dobro, pa ni Bošnjacima", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio da je u poslednjih pet godina, kada je reč o evropskim integracijama, Republika Srpska prihvatila mehanizam koordinacije i rešenje za presudu "Sejdić–Finci", dok je Izetbegović sve zaustavio jer nije želeo da vidi Hrvate ravnopravne, prenosi Fonet.

"Izetbegović je i pre neki dan rekao da nastavlja politiku svoga oca, što znači da moramo da budemo oprezni, jer mi ovde ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH interesuje onoliko koliko je to predviđeno Dejtonom", kaže Dodik i naglašava da Republika Srpska želi da jača svoju autonomiju.

Predsednik Srpske je istakao da su to legalni politički ciljevi, kao što je i referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u kojem nema pretnji kao u Izetbegovićevim izjavama. Dodik je naglasio da Izetbegović može da govori isključivo u ime bošnjačkog naroda, a ne u ime cele BiH.

"Ponesen olakim zagrljajima Beograda, atmosferom i pesmom o Sarajevu možda sada likuje, ali on je u svakom slučaju politički gubitnik", ocenio je Dodik.

Predsednik RS kaže da želi da razgovara o vraćanju pravosuđa u ustavne okvire i da prihvata pomoć Srbije i Evrope da referendum ne bi morao da bude održan.

Dodik je kazao da je o tome razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i smatra da on dobro razume te stvari.

"Mi želimo da pravosuđe vratimo u ustavne okvire. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Evrope, ja prihvatam. Ako to uradimo do dana referenduma, onda on može da bude besmislen", rekao je Dodik, govoreći o Vučićevim izjavama da je pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH za njega jedno od najtežih i da bi voleo da Dodik još jednom razmisli o tome.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva