:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2018   12:05

0

205

Dodik Ivaniću:Sprečite održavanje vojne vežba NATO na Manjači



On je u pismu upućenom članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću naveo da je upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano o izvođenju ove vojne vežbe NATO-a na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, prenosi RTRS.





"Šokiran sam informacijom da se u planiranom izvođenju vojnih vežbi treba koristiti avion A-10, koji ima ključno naoružanje top 30 milimetara 'Vulkan' sa municijom sa osiromašenim uranijumom, čije su negativne posledice po život i zdravlje ljudi nesagledive", naveo je Dodik u pismu.



On je podsetio da svaka doza zračenja, pa i minimalna ima kancerogeno dejstvo na zdravlje ljudi, kao i da područja koja je NATO bombardovao osiromašenim uranijumom imaju mnogo obolelih od kancera, leukemije i drugih teških bolesti.


"Vama je jasno da o bilo čemu u vezi ovoga nismo zvanično obavešteni. Stoga očekujem i tražim od Vas da se prekinu dalji razgovori o ovom pitanju i spreči održavanje ove vežbe", napisao je Dodik.



Sarajevski portal Dnevnik objavio je ranije danas, pozivajući se na dokumente u koje je, kako tvrdi, imao uvid, da će prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača biti organizovana NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum.



Zamenik ministra odbrane BiH iz Srpske Boris Jerinić demantovao je tu informaciju rekavši da se radi o laži i dezinformaciji.



Jerenić je za "Euroblic" kazao da detalji vežbe još nisu dogovoreni, ali da je moguće da će u njoj učestvovati i avioni.



"Sigurno neće biti korišćena ni bojeva municija, a kamo li ona s osiromašenim uranijumom. To se ne radi nigde u svetu i tako nešto niko od nas ne bi dozvolio. Reč je o vežbi koja je u planu kroz bilateralnu saradnju i održani su samo početni sastanci. Neće biti posledica po građane", rekao je on.



Sarajevski portal Dnevnik objavio je danas, pozivajući se na dokumente u koje je, kako tvrdi, imao uvid, da će prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača biti organizovana NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva