:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

124

Dodik i Čović: Usaglašavanje stavova i u narednoj godini



Istakli su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dveju stranaka i najavili da će ona još jače biti nastavljena u narednoj godini.



Dodik je rekao da između SNSD-a i HDZ-a BiH nema nijedno otvoreno pitanje i da ove dve partije žele da doprinesu stabilizaciji ukupnih prilika u BiH u kojoj kriza predugo traje.



"Zajedničke vrednosti su nam evropske integracije. U narednoj godini nastavićemo razgovore i saradnju o svim pitanjima", dodao je Dodik.

On je ponovio da u BiH ne postoji skupštinska većina.



"Konstatovali smo danas da je stanje u BiH što se tiče instrumenata odlučivanja u značajnom zastoju i krizi i da u tom pogledu ne postoji ni skupštinska niti bilo kakva druga većina koja bi mogla da bude delotvorna", rekao je Dodik, prenele su banjalučke Nezavisne novine.



Prema njegovim rečima, postoje i neke spekulativne namere okupljanja nekih ad hok većina koje bi mogle da usvoje nešto što nije interes svih i na taj način nanesu štetu.



Dodik je izrazio nadu da će Predstavnički dom parlamenta BiH podržati Izborni zakon koji je predložio HDZ BiH, a koji podržava SNSD jer on predviđa da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.



"Srpski narod je zainteresovan da se ta praksa uspostavi u FBiH i da tamo gde žive u većini, Srbi mogu da utiču na izbor političkih predstavnika iz srpskog naroda", rekao je Dodik.



Dodik je naveo da je na sastanku bilo reči i o Ustavnom sudu i praksi koja je doprinela destabilizaciji u BiH, te naglasio da je način odlučivanja tog suda potpuno neprihvatljiv, a uloga stranaca veoma sumnjiva i nepotrebna.



Prema njegovim rečima, potrebno je učiniti da konstitutivni narodi dominantno odlučuju u tom organu.



Dodik je naglasio da će SNSD i HDZ još više poboljšati međusobno poverenje kroz zajedničko delovanje koje će uskladiti na što je moguće višem nivou, a sve u interesu jednog i drugog naroda.



"Mi želimo da izgradimo naše odnose koji će jasno dati do znanja da su ove dvi partije nezaobilazne kao predstavnici volje naroda i u budućim procesima u BiH", rekao je Dodik.



On je napomenuo da postoje i neke razlike, jer je HDZ posvećen NATO integracijama, a SNSD promoviše proces vojne neutralnosti, ali da poštuju stavove jedni drugih.



Lider SNSD-a je rekao da je odluka "Sejdić i Finci" "mrtvo slovo na papiru" i ocenio da ne treba ni da se provodi u budućnosti ako to do sada nije učinjeno.



Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, Dodik kaže da mora ostati da se bira Srbin, Hrvat i Bošnjak i da će imati zajednički stav o toj temi.



Čović je rekao da su delegacije dvije stranke na današnjem sastanku kreirale aktivnosti za naredni period jer ni u BiH niti u FBiH nema skupštinske većine.



On je istakao da su se dogovorili da na svim nivoima usaglašavaju stavove jer je "dovoljno krize u BiH".



Lider HDZ-a je rekao da su SNSD i HDZ BiH opredeljeni za evropski put, da žele kandidatski status koji mora zaživeti kroz mehanizam koordinacije, "koji mora delovati već danas i ne može se izbegavati".



Govoreći o izbornom zakonu, Čović je rekao da HDZ BiH i SNSD žele legitimno predstavljanje u skladu sa Ustavom BiH i da drugi ne mogu birati predstavnike jednom narodu.



On naglašava da je prezadovoljan komunikacijom i saradnjom sa SNSD-om i da veruje da će u narednoj godini na najpraktičniji način pokazati još veću usaglašenost oko svih pitanja, a tamo gde nemaju zajednički stav da će se razumeti i kao pravi partneri tražiti rešenja.




 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva