:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Mart 17, 2018   12:05

0

202

Dodik: Egzodus Srba iz Sarajeva jedna od najpotresnijih slika


"Napuštajući vekovna ognjišta u miru, iznoseći sa sobom i svoje preminule, Srbi iz Sarajeva, koji su i u ratu podneli ogromnu žrtvu za Republiku Srpsku, pokazali su da je kuća tamo gde će biti uvaženi i gde neće biti poniženi, jer su se oni i u ratu borili samo za prava dostojna čoveka koja su im prvim pucnjem u Sarajevu grubo oduzeta", rekao je Dodik, prenose "Nezavisne novine".




Prema njegovim rečima, Srbi u Sarajevu su predstavljali najveću koncentraciju intelektualnih i stručnih potencijala srpskog naroda u BiH, a u tom gradu se vodila najjača politička bitka za prava naroda.



"Upravo su Srbi iz Sarajeva poveli narod jer su znali da artikulišu prave ciljeve za srpski narod u epicentru političkog sukoba nakon raspada bivše Jugoslavije. Ta artikulacija je bila stvaranje Republike Srpske", rekao je Dodik.



On je naglasio da zbog toga Republika Srpska, duguje ogromnu zahvalnost upravo Srbima iz Sarajeva koji su nakon napuštanja svog grada stvorili novi život u Republici Srpskoj i unapredili kvalitet života zajednice.



Kako se navodi, egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen u martu 1996. godine i za to vreme oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dela opštine Stari grad napustilo je vekovna ognjišta i krenulo na prostor Republike Srpske, ne želeći da žive pod hrvatsko-muslimanskom vlašću.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva