:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 11, 2018   12:12

0

206

Dodeljeno 89 miliona dinara za regionalne startap centre


Popović je ugovore potpisao sa gradonačelnicima tri grada i istakao da je neophodno mladima pružiti najmoderniji prostor i opremu za rad ukoliko želimo da u Srbiji imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike i startap kompanije.



On je naveo da će pored najmodernije opreme korisnici regionalnih inovacionih startap centara imati na jednom mestu svu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja.



"Imaće najbolje predavače i mentore koji će im pomoći da svoje ideje pretvore u konkretne proizvode i usluge, a koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu", rekao je Popović.



Ministar je dodao da je problem nerazvijenosti inovacione infrastrukture u regionima problem koji postoji i u drugim državama kao što su SAD, Kina, Izrael, Finska, Nemačke, Rusija.



Otvaranje regionalnih inovacionih centara pruža jednaku šansu mladima u celoj Srbiji, kaže Popović i dodaje da će tako i mladi u manjim mestima imati uslove da iskažu svoje inovacione i preduzetničke potencijale.



"Ko zna, možda se baš u regionima i manjim mestima u Srbiji, kao nekada u Smiljanu ili Idvoru, krije neki novi Nikola Tesla ili Mihajlo Pupin, kojeg tek treba da otkrijemo", istakao je Popović.



Podvlači da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije da mlade zadrži u Srbiji i da odavde menjaju društvo, živote ljudi i čitav svet.



On je naveo da je budžet za podršku inovacijama u Srbiji povećan pet puta i da se u zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine, na osnovu podataka UN, Eurostata i OECD objavljuje Evropska komisija, Srbija prvi put ispred osam zemalja EU među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.



Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara ukupne vrednosti 250 miliona dinara.



Gradonačelnici tri grada koja su dobila sredstva danas kažu da je to veliki podrstrek za mlade, visoobrazovane i nezaposlene koji žele da se dodatno usavršavaju.



Kako kažu, to je i prilika za one koji su otišli da se vrate i nastave svoje karijere u gradovima gde su rođeni.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva