:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2015   12:05

0

141

Dodeljene OEBS-ove nagrade "Ličnost godine"

Nagrađenima, članici Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavi Milenović, Kancelariji za mlade Preševo i oficiru za vezu sa zajednicom u Policijskoj upravi Niša Mariji Ranđelović, priznanja je uručio šef Misije OEBS-a Peter Burkhard na svecanom prijemu u beogradskom hotelu Hajat.

Nagradu u ime Milenovićeve, koja je bila odsutna, primio je potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević, dok su ispred Kancelarije za mlade Preševo priznanje primili Agon Ajeti i Valon Arifi.

Kako je rekao Burkhard, oni su nagrađeni za doprinos u oblasti rada policije u zajednici, omladinskog aktivizma, borbe protiv korupcije i zalaganja za slobodu medija.

Misija OEBS-a u Srbiji, dodao je, tradicionalno dodeljuje priznanja pojedincima i institucijama koje svojim radom pokazuju privrženost vrednostima za koje se zalažu države članice OEBS-a.

Burkhard je istakao da je Srbija tokom ove godine predano radila na reformama i osnaživanju institucija, a da je OEBS svojim aktivnostima dao doprinos tim ciljevima.

Podsetivši da je Srbija 2015. predsedavala OEBS-u, Burkhard je naveo da je naša zemlja imala važnu ulogu u usmeravanju aktivnosti te organizacije, što je potvrdila i organizacija Ministarskog samita.

Burkhard je istakao i da je ove godine obeležena godišnjica Helsinške povelje, čiji je jedan od stubova upravo poštovanje ljudskih prava.

"Misija OEBS-a aktivno pomaže na jačanju ljudskih prava u Srbiji, vladavine prava, demokratskih instituciija... Drago mi je što ove nagrade dodeljujemo između Ministarstkog samita i 10. decembra, Dana ljudskih prava", rekao je Burkhard i čestitao nagrađenima.

Miroslav Milićević, koji je primio nagradu umesto Milenovićeve, rekao je da se Savet ponosi što je Milenović njegov član.

"Svaka podrška i nagrada svakom članu Saveta je podstrek za njih, ali i za Savet, koji ostaje na svom putu objektivnog rada i trudićemo se da doprinesemo borbi protiv korupcije koliko možemo", rekao je Milićević Tanjugu.

On je podsetio da Milenović nije svoju borbu protiv korupcije počela u Savetu, navodeći da je ona radila kao savetnik u Specijalnom sudu, forenzički knjigovođa, kao i da j eradila na suzbijanju terorizma i pranja novca.

"Ona je ceo život posvetila borbi protiv korupcije", podvukao je on.

Mlada policjaka iz Niša Marija Ranđelović kazala je da joj nagrada mnogo znači, ali da je to i priznanje za sve policijske službenike koji svakodnevno rade na unapređenju rada policije sa građanima.

"Drago mi je što je OEBS prepoznao napore i posvećenost MUP-a konceptu rada policije u zajednici", rekla je ona.

Agon Ajeti i Valon Arifi, iz Kancelarija za mlade Preševo, naveli su da već mesecima, uz pomoć volontera pomažu migrantima na jugu Srbije.

"Ova nagrada nas gura da još više i bolje nastavimo da radimo, ne samo sa migrantima već i na poštovanju ljudskih prava u Preševu", rekao je Arifi.

Dodeli nagrada večeras su prisustvovali ministarska državne uprave Kori Udovički Zaštitnik građana Saša Janković, Povereniza za zaštitu ravnopravnosti Brankića Janković, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasadori Velike Britanije Denis Kif i Francuske Kristin Moro, direktor policije Milorad Veljović...

Priznanje "Ličnost godine" se dodeljuje već 10 godina zaredom pojedinim građanima Srbije za doprinos promovisanju vrednosti koje zasupa OEBS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva