:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2015   21:10

0

163

Dodeljene nagrade 37. Salona arhitekture

Žiri koji je radio u sastavu: Milan Đurić (predsednik), Boštjan Bugarič, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić ocenio je da nagrađeni autori kroz jedinstven pristup kontekstu, tradiciji i arhitektonskoj formi stvorili novu prostornu i značenjsku situaciju.

Kroz generisanje i preispitivanje okruženja jedne uobičajene teme - kuće u spontano nastaloj grupaciji, oni su u pejzaž uneli promenu, a odnos jasne zatvorenosti i razlike prema susedima i otvaranje "ka" i "nad" padinom stvara jasnu formu arhitektonskog objekta. Forma je generička i autonomna, i samim tim ikonična.

Višeznačnost i sintezu arhitektonskih elemenata autori su sproveli na svim nivoima objekta i na taj način dosledno sproveli princip jedinstvenosti. "Vrednost Kuće na Kopaoniku nije da je ona nešto novo već u tome da ono na šta može da utiče, čini novim", navodi žiri u obrazloženju.

Nagradu u kategoriji "Arhitektura" za afirmaciju međuprostora dobili su Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić, Nada Jelić, Nikola Stojković, Luka Ostojić i Anđelka Murić za realizovano delo kombinovane dečije ustanove u bloku 61 - obdanište.

Dobitnik u kategoriji "Arhitektura - rekonstrukcija" za afirmaciju međuzavisnosti arhitektonskog prostora i programa je Vladimir Lojanica za realizovano delo vinarija "Acumincum" u Starom Slankamenu, dok je Jovanu Mitroviću za školsku fiskulturnu salu u Obrenovcu, zatim Dijani Novaković, Aleksandri Nikitin, Maji Trbović i Dušanu Nenadoviću za Objekat „C“ i objekat „D“, Terra Panonica expirience point i Terra panonica u Mokrinu pripalo priznanje iz istoimene kategorije.

Nagrada u kategoriji "Enterijer" dodeljena je Petokraki: Aleksi Bjeloviću i Milici Maksimović za realizovani enterijer dizajn inkubator "Nova iskra", dok je istoimeno priznanje dobila Vesna Cigić Milošević za restoran "Lagano" u Beogradu.

Nagrada za afirmaciju arhitektonske kritike na delu dodeljena je Nataliji Ristanović, Zoranu Ivkoviću i Milanu Šapnjeviću za projektovanje na Padini, stambene zgrade.

Branku Stanojeviću je uručena nagrada u kategoriji "Eksperiment i istraživanje" za rad "Izložba bioskopa", a autoru Zoranu Abadiću i saradnicima za publikaciju "Uputstva za definisanje modela tipskog suda za osnovni i viši sud Republike Srbije" u izdanju Grafolika u kategoriji "Publikacije"

Ovogodišnji 37. Salon arhitekture održava se u znaku slogana "AfirmAcijA" koji poentira značaj relacije Arhitekta - Arhitektura - Akcija /Afirmacija.

Namera organizatora Salona je da se prikaže, preispita, sagleda i afirmiše kompleksno polje savremene arhitekture u njegovim brojnim kontradiktornostima i aspektima jer arhitektura "pravi" i "zauzima" prostor i ima dugotrajno dejstvo na kulturu življenja i odnosa stanovnika, kao i na sliku samog grada.

Salon arhitekture kao prvorazredna arhitektonska manifestacija, više od 40 godina svakog proleća u galerijama Muzeja, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva.

Osim glavne sekcije, gde su izloženi selektirani radovi u više kategorija koji su pristigli na konkurs, dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona.

Tokom trajanja manifestavije, do 30. aprila, biće predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo.

Posebno mesto u pratećem programu ovogodišnjeg Salona ima prezentacija nastupa Republike Srbije na 14. međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. kao i izložba "Crno na belo" posvećena životu i radu grupe savremenih arhitekata: Braca Gaković, Marin Krešić, Zoran Lazović, Branislav Mitrović, Snešana Ristić, Dragan Stamenović, Mihailo Timotijević, Borut Vild, Dragan Živković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva