Vesti
Dodeljena priznanja Akademije "Ivo Andrić"

22:22, 12.10.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Akademija "Ivo Andrić" obeležila je 125 godina od rođenja srpskog nobelovca svečanošću u Udruženju književnika Srbije i tom prilikom su dodeljene nagrade i priznanja zaslužnima.


Nagradu za životno delo dobili su književnici Jovan Zivlak iz Novog Sada, Ranko Pavlović iz Banjaluke i Svetozar Vlahović iz Prištine.
Jovan Zivlak je nagrađen, kako stoji u obrazloženju, za "krupan doprinos savremenoj srpskoj poeziji i kulturi i razvoj književnog moderniteta u našoj sredini".Ranko Pavlović "za ukupan doprinos savremenoj književnosti u Republici Srpskoj, naročito u domenu poezije i proze".Svetozar Vlahović za "podvižnički rad na očuvanju jezika i pisma, tradicije i kulture srpskog naroda na zavetnim prostorima Kosova i Metohije".Priznanje za najbolju knjigu dobili su: otac Aleksandar Sredojević za istoriografsko delo "Srpski patrijarh Dimitrije Pavlović", prof. dr Miloš Đorđević za studiju "Nova knjiga o Andriću", Nebojša Jevrić i Miloš Janković za roman "Aveljov ožiljak".Nagrada je dodeljena i Radenku Popoviću za knjigu pesama "Ajde studiraj", Miroslavu Kusmuku za knjigu pripovedaka "Ispovjest", Aleksandru Čotriću za antologiju savremenog ruskog aforizma "Veliko u malom", Mariji Viktoriji za poetski roman "Rusokokosa", Gordani Pavlović za knjigu međužanrovskih tekstova.Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci (predsednik), prof. dr Darinka Vučinić i Radomir Smiljanić, predsednik Akademije Ivo Andrić.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design