:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

230

Dodeljena priznanja Akademije "Ivo Andrić"


Nagradu za životno delo dobili su književnici Jovan Zivlak iz Novog Sada, Ranko Pavlović iz Banjaluke i Svetozar Vlahović iz Prištine.




Jovan Zivlak je nagrađen, kako stoji u obrazloženju, za "krupan doprinos savremenoj srpskoj poeziji i kulturi i razvoj književnog moderniteta u našoj sredini".



Ranko Pavlović "za ukupan doprinos savremenoj književnosti u Republici Srpskoj, naročito u domenu poezije i proze".



Svetozar Vlahović za "podvižnički rad na očuvanju jezika i pisma, tradicije i kulture srpskog naroda na zavetnim prostorima Kosova i Metohije".



Priznanje za najbolju knjigu dobili su: otac Aleksandar Sredojević za istoriografsko delo "Srpski patrijarh Dimitrije Pavlović", prof. dr Miloš Đorđević za studiju "Nova knjiga o Andriću", Nebojša Jevrić i Miloš Janković za roman "Aveljov ožiljak".



Nagrada je dodeljena i Radenku Popoviću za knjigu pesama "Ajde studiraj", Miroslavu Kusmuku za knjigu pripovedaka "Ispovjest", Aleksandru Čotriću za antologiju savremenog ruskog aforizma "Veliko u malom", Mariji Viktoriji za poetski roman "Rusokokosa", Gordani Pavlović za knjigu međužanrovskih tekstova.



Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci (predsednik), prof. dr Darinka Vučinić i Radomir Smiljanić, predsednik Akademije Ivo Andrić.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva