:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Oktobar 21, 2017   12:05

0

241

Dodatne mere zbog boginja na KiM


"Na odeljenju su dva pacijenta koji su hospitalizovani od morbila, a kroz ambulantu je prošlo devet osoba za koje smo na osnovu kliničke slike utvrdili da se radi o morbilama. Kod pet osoba je registrovana tacna dijagnoza", istakla je Radomirović za RTS i dodala da su sa Torlaka dobili potvrdu.




Pacijenti su stizali iz južnog dela Mitrovice, najpre se javljala romska populacija, gde je to bila porodična epidemija, a kasnije su se javljali pacijenti i iz severnog dela Mitrovice, da bi se juče javila dva slučaja iz Gračanice i Prilužja, kaže Radomirović.



U pitanju je srednje teška klinička slika, komplikacije su na plućima, zbog čega su hospitalizovani, objasnila je doktorka.



Prvi pacijenti koji su se javili su dobro i pušteni su kuci.



Epidemiolog Zoran Vukadinovic kaže da su prva dva obolela slučaja romske nacionalnosti koja su hospitalizovana 2. oktobra na infektivnom odeljenju mitrovačke bolnice.



Kako kaže, klinička slika je ukazivala da se radi o morbilama. Laboratorija je rađena na Torlaku i oba slučaja su pozitivna.



"Na osnovu potvrde laboratorije iz Torlaka prijavili smo porodičnu epidemiju koja sada polako izlazi iz okvira porodične epidemije", rekao je Vukadinovic.



Prema njegovim recima, naloženo je da se sprovodi epidemiološki nadzor, vrši se imunizacija, pozivaju se deca na imunizaciju, nadzorne jedinice su aktivne na severu i jugu, izveštaji se dostavljaju se Batutu.



"Nema mesta panici", zaključio je Vukadinovic.



Na Kosovu i Metohiji više od 100 osoba obolelo je od malih boginja, a dvoje zaraženih je preminulo.



Širenje ove bolesti primećeno je, uglavnom, u sredinama u kojima nije bilo redovne vakcinacije, navodi javni servis.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva