:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2017   12:05

0

139

Dobro što je dijalog pokrenuo neko ko ima podršku naroda

Odalović je za TV Pink istakao da je dobro što je počeo dijalog i što se u njega uključuje širok krug ljudi i ukazao da treba pitati i Srbe koji žive na KiM.

Ističe i da je državnički hrabro otvoriti unutrašnji dijalog pošto nam je apsolutno potreban.

Odalović naglašava i da je najteže otvoreno pitanje nestalih i Srba i Albanca.

Dobro je što je unutrašnji dijalog o Kosovu otvorio, Aleksandar Vučić, koji je dobio legitimitet od naroda da vodi državu.

"Vruće vreme i vruća tema, u svakom slučaju dobro je da je otvorena, javnost je zaintrigirana. Dobro je da neko u ovom trenutku ima hrabrosti da otvori nešto, što ne može da se izbegne, a što se gura pod tepih. To je pitanje koje je jedno od pitanja svih pitanja budućnosti Srbije, na koji način i kako Srbija može dalje", naveo je Odalović.

Dobro je, ističe, da je čovek koji je na poslednjim izborima dobio najveću podršku i pun mandat da vodi državu pozvao na ovaj dijalog.

"Ovaj dijalog mora da obuhvati širok krug institucija, pojedinaca i političkih organizacija. Ali, mora da tretira i još jedno pitanje, da se razgovara i sa onima koji su najdirektnije žrtve i sa sobom nose poledice poslednjih sukoba, na porodice nestalih lica, ali ne samo na Srba već i kosovskih Albanaca i to je jedno od najtežih i najotvorenijih pitanja u ovom trenutku", naveo je Odalović.

Prema njegovim rečima, ima više od 2.660 nestalih lica i preko 11.000 žrtava i treba sagledati dubinu tog sukoba i svih posledica. Dodaje da treba prvo da postignemo visok stepen unutrašnjeg konsenzusa kako bi se došlo do jedne platforme.
Odalović navodi da smo kao narod uvek, i posle 1968, 1981,1989, 1990. i 1999... izlazili sa mnogo otvorenih pitanja, koja su bila sve otvorenija.

Komentarišući to što je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da očekuje da će doći do pomirenja između Srbije i Kosova tako što će Srbija prihvatiti realnost, Odalović je kazao da "Tači i kosovsko društvo nemaju kapacitet da na ozbiljan način razgovaraju o tome".

Imajući u vidu način na koji je do sada Priština odlučivala, jasno je da su sve njihove odluke, kaže Odalović, zapravo donete u koordinaciji i u skladu sa zapadnim centrima moći - najčešće SAD, te da moramo imati u vidu da će i u ovom slučaju međunarodna zajednica i velike sile imati uticaja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva