:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

113

Dobro je da zatvaranje granica nije dugo trajalo

Srpski i hrvatski privrednici su bili jednoglasni u svojoj poruci političarima dve zemlje da se urazume, rekao je Čadež za Tv N1.

On kaže da je još rano govoriti o konkretnoj šteti koja je nastala zbog te odluke i navodi da će procene biti obavljene uskoro.

Čadež je dodao da ostaje na preduzećima da li će da traže neki pravni lek ili nadoknadu štete u Srbiji i Hrvatskoj.

"Radilo se o kvarljivoj robi, ali i špediterskoj šteti, jer su kamioni stajali i svakako je dobro što cela situacija nije trajala jako drugo", naveo je Čadež.

Kako ističe, velika stvar je što se mogla videti velika saradnja PKS i Hrvatske gospodarske komore i što smo jednoglasno rekli - ovo nije dobro.

Na pitanje na koja tržišta Srbija najviše izvozi, rekao je da su to zemlje regiona, zemlje CEFTE i EU.

"Rusko tržište je i dalje veliki potencijal, pokušavamo da poboljšamo tu saradnju", kaže Čadež i dodaje da se, ipak, najviše izvozi u Italiju i Nemačku.

Čadež se ne slaže sa tvrdnjom da je poljoprivreda velika šansa Srbije koja se ne koristi i kaže da Srbija koristi svoje šanse u toj oblasti, ali da je svakako potrebno više.

"Postoje jako dobri poljoprivredni proizvođači koji dobro rade. Treba raditi na poboljšavanju uslova poslovanja, ali i da se pronađu nova tržišta. Raste izvoz u Rusku Federaciju i u EU. Potrebno nam je još investicija, to je sigurno, a investitori očekuju predvidljivost", naveo je Čadež.

On je podsetio da je nedavno održan Međunarodni sajam poljoprivrede u Prištini na kome je učestvovalo 20 kompanija članica Privredne komore Srbije, kao i da privrednici osećaju normalizaciju odnosa s Prištinom.

To je, prema negovim rečima, nastavak konkretne saradnje Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, koja je započeta u maju, gde je oko 70 vodećih kompanija u regionu učestvovalo u poslovnim susretima u Gračanici, a koje su organizovale dve komore.

"Očigledno je da se uspešno nastavlja saradnja", navodi Čadeže dodajući da se otklanjaju barijere i da je dosta u tom smislu urađeno.

Govoreći o saradnji dve komore, istakao je sinhronizaciju veterinarskih sertifikata i bavljenje važnim tehničkim pitanjima.

"Predstoji nam sinhronizacija za mesne prerađevine i mlečne proizvode, što je važno", dodaje on.

Kako ističe, radi se i na otklanjanju barijera u vezi sa prometom robe, a dve uprave carina i dve uprave veterina dobro sarađuju.

"Oseća se normalizacija odnosa. Ako vidite kako je bilo pre dve i po godine i danas, vidi se da su se stvari dosta promenile i to osećaju i privrednici", rekao je Čadež.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva