:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

115

Dobra saradnja,podrška gde god treba

Rusija nastavlja da gomila investicije u Srbiji i one su već dostigle četiri milijarde dolara, naveo je Lavrov, a Vučić je, zahvalivši Medvedevu što je prihvatio poziv da dođe, poručio da očekuje da tada budu potvrđeni mnogi zajednički dogovori i poslovi.

"Mi smo mala zemlja i ne možemo da pomognemo Rusiji koliko ona može nama, ali smatramo da smo korektan partner, što pokazujemo i time što im nismo, kada je za Rusiju bilo teško, zabijali nož u leđa", rekao je Vučić i dodao da veruje da ljudi u Rusiji to poštuju.

Lavrov je ocenio da odnose dve zemlje odlikuju bliskost, solidarnost, i vekovna saradnja, te da smo uvek bili saveznici u svim ratovima, a da ćemo saveznici i ostati.

Šef ruske diplomatije podsetio je da je Vučić boravio u njegovoj zemlji u oktobru i da se sprema poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva početkom naredne godine.

"Takav intenzivan dijalog i kontakti na visokom nivou korisni su za izgradnju čitave struktuire naše saradnje", ukazao je Lavrov i ocenio da odnosi dve zemlje nisu opterećeni pokušajima uvođenja restriktivnih mera.

I srpski je premijer podsetio na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemlje, što je, kako je naveo, potvrđeno i prilikom njegove poslednje posete Moskvi.

Od tada je, dodao je, postignut dogovor o nekim ranijim dugovima, pa će Srbija, dodao je, isplatiti dug prema Gaspromnjeftu od 20 miliona evra do kraja godine i 6,5 početkom iduće, a dug NIS-a od 23 milijarde dinara biće namiren u ratama do 2018. godine.

"Svoje stare dugove Srbija ume da vraća i ponašamo se kao odgovorna i ozbiljna država koja ispunjava svoje obaveze", istakao je Vučić.

On je zahvalio Ruskoj federaciji na pomoći i podršci u Unesku, u SB Ujedinjenih nacija, ali je zahvalnost izrazio posebno Lavrovu, koji, kako je rekao, na svakom mestu pruža podršku nezavisnosti i suverenosti Srbiji.

"Mi to umemo da poštujemo. Mi naše odnose razvijamo, želimo da budu dinamičniji. Za ekonomske odnose verujem da će biti u još bržem i dinamičnijem stepenu razvoja nego danas i nije reč samo o energetskoj već o građevinskoj, poljoprivredi, u svim drugim oblastima u kojima možemo da sarađujemo. I mi to naše prijateljstvo sa Ruskom federacijom ne mislimo da gasimo, uništavamo", izjavio je Vučić.

Pomenuvši da nijedna vlada u savremenoj srpskoj istoriji nije imala toliko susreta sa ruskim zvaničnicima, Vučić je pomenuo i važnost razgovora o Severnom toku, gde je ponovo zamolio rusku stranu da nizomk cenom gasa pomogne da se za nas važnim kolektivima - MSK i Azotara - obezbedi budućnost.

Ta su vrata, kako je rakao, otvorena, i u toku su završni razgovori.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov čestitao je Srbiji na dobroj organizaciji konferencije OEBS u Beogradu, te poručio da je RF zadovoljna razvojem odnosa sa Srbijom.

On je rekao i da je srpsko predsedavanje OEBS bilo izbalansirano, uspešno i da je naša zemlja u punom kapacitetu organizovala 22. Ministarski savet.

Kaže i da Rusija podržava stav Srbije i premijera Vučiha kada je reč o obezbeđenju normalnog zivota i saradnje na Balkanu.

Dodaje da se Rusija i Srbija oslanjaju međunarodno pravo kada je reč o Kosovu, da poštuju rezoluciju 1244.

"Zalažemo se i za Dejtonski sporazum i ne podržavamo pokušaje da se ti sporazumi zaobilaze", poručio je Lavrov.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Lavrov je rekao da je ona dobra, da je da Rusija nastavlja da investira u Srbiju. Podseća i da je NIS sa učešćem Gaspromnjefta jedan od najvećih poslodavaca i poreski obveznik.

"ÄŒvrste veze naše saradnje garantuju nove projekte", zaključio je Lavrov.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva