:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2017   12:05

0

114

Dobar znak kad u malu zemlju dolaze zvaničnici velikih zemalja


Aleksandra Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je govor predsednika Aleksandra Vučića u UN poslao nekoliko bitnih poruka.




"Jedna se odnosila na želju Srbije da se nađe rešenje za Kosovo, druga poruka je bila ekonomija i treća EU integracije", napomenula je Joksimovićeva, ukazujući da je Vučićev govor ključan momenat za Srbiju na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini UN.



Kada se pogleda na globalnom nivou, objašnjava, govor predsednika SAD Donalda Trampa imao je najveći uticaj.



"Dosta je kritikovao rad UN u predsedničkoj kampanji i već u prvoj sesiji je izašao sa predlozima reformi UN . Što se tiče njegovog govora, nikog nije ostavio ravnodušnim. Nije uobičajeno da se na takav način nešto čuje u UN, on je ostavio svet polarizovanim", smatra Joksimovićeva.



Govoreći o odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, Joksimovićeva navodi da su teme ubistva braće Bitići i paljenja Ambasade SAD konstantno otvorene ali da ne opterećuju odnose.



Prema njenim rečima, dok se ne nađe rešenje, te teme neće biti skinute sa dnevnog reda.



Joksimovićeva smatra da u vojnoj oblasti Srbija i SAD imaju najbrži razvoj bilateralnih odnosa.



"SAD podržavaju proširenje EU, odnosno članstvo Zapadnog Balkana u Uniji. Dolazak Donalda Trampa u Srbiju bila bi nova stranica u našim odnosima. To bi bio istorijski trenutak i određena vrsta podrške i signal regionu", napominje Joksimovićeva.



Kada je reč o najavama dolazaka u Beograd predsednika Francuske i Turske, Emanuela Makrona i Redžepa Tajipa Erdogana, Joksimovićeva ukazuje da je dobar znak kad u malu zemlju kao što je Srbija dolaze zvaničnici velikih zemalja.



"Sve najave govore o ekonomskom aspektu Erdoganove posete. Makron je mlad, novi lider u EU i od njega se očekuju koraci koji će unaprediti odnose unutar EU. Podrška Francuske je veoma važna", zaključila je Joksimovićeva.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva