TV Most - Dobar početak godine za građevinare: Raste vrednost radova
Vesti
Dobar početak godine za građevinare: Raste vrednost radova

09:46, 26.05.2018

|

Izvor: Tanjug

U sektoru građevinarstva su u prvom kvartalu zabeleženi izuzetno dobri rezultati, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i navelo da, uz rast vrednosti izvedenih radova od 28,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, povećan je i broj izdatih građevinskih dozvola za 14,1 odsto.

"Najviše građevinskih dozvola izdato je za zgrade, 77,4 odsto, a od toga više od polovine odnosi se na stambene zgrade. Samo u martu 2018. prijavljena je izgradnja 1.497 stanova u celoj Srbiji, čija je prosečna površina 79,2 metra kvadratna. U novogradnji prednjače Beograd, gde je zabeleženo 36,5 odsto predviđene vrednosti, a slede Rasinski i Južnobački okrug", ističe se u saopštenju.


gradjevinarstvo gradjevina zgrada zgrade stanogradnja stanovi objekat objekti legalizacija investicije morguefile com jpg


Ilustracija morguefile.com


Kako se navodi, povećanje vrednosti izvedenih građevinskih radova predstavlja preliminarnu procenu Republičkog zavoda za statistiku za radove izvedene u Srbiji, iskazanu u stalnim cenama.


Do kraja maja, kad budu poznati konačni podaci, očekuje se da povećanje vrednosti građevinskih radova premaši 30 procenata, dodaje se u saopštenju.


Ministarstvo ukazuje da je sektor građevinarstva dao najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2018, koji je iznosio 4,5 odsto.


"Očekuje se da se pozitivan trend nastavi i u narednim mesecima, imajući u vidu velike infrastrukturne projekte koji se trenutno realizuju i projekte čija se realizacija planira u drugoj polovini godine, kao što je početak gradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti", piše u saopštenju.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design