:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2015   12:05

0

122

Do reformi političkog sistema najširim dijalogom

On je na konferenciji za novinare istakao da želi da u dijalogu učestvuju kako parlamentarne poslaničke grupe, tako i političke stranke koje su nekada bile ili će u budućnosti biti deo parlamenta.

"Siguran sam da i one imaju svoje mišljenje i ideje oko reforme političkog sistema. Takođe želim da uputim javni poziv i nadam se da ću danas dobiti podršku za takav poziv, i drugim političkim akterima, predstavnicima civilnog društva, SANU", rekao je Babić, koji je i šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, treba napraviti što širi front, sa željom ne da se gaje razlike, već da se traga za tačkama spajanja, do kojih će se doći dijalogom i koje će biti u najboljem interesu građana Srbije.

"Takođe jedno pitanje koje je otvorilo dosta kontroverzi - bio je jedan naslov "Stranci će nam krojiti Ustav". Niti je ovo Akciona grupa za pisanje Ustava, niti će nam stranci krojiti i pisati Ustav, ali ono što želimo, pošto se Srbija nalazi na jasnom evropskom putu, to je da postanemo ne izdržavano lice već funkcionalni član EU", kaže Babić.

On je istakao da je namera da se iskoriste najbolja rešenja iz političkih sistema zemalja članica EU, da se implementiraju u naš politički sistem.

"Ne želimo da tumaramo u mraku svojih grešaka, već da učimo na tuđim dobrim potezima i rešenjima. I mislim da je to put jedne uređene i stabilne države, operisane i sa amputiranom sujetom", naglasio je Babić.

Kako je rekao, takav širok format akcione grupe biće tema sastanka Akcionog tima, a, kako je istakao, za SNS je takođe veoma važna tema smanjenja broja poslanika na 125, ili 150.

"To je dobar put da se srpski parlament napravi funkcionalnijim, fleksibilnijim, operativnijim, ali i ekonomičnijim i jeftinijim. Smanjenje broja poslanika značilo bi uštedu u najmanjoj meri, od dva miliona evra godišnje. Uostalom, mnoge zemlje u okruženju, ali i evropske zemlje, koje su teritorijalno slične veličine i sa sličnim brojem stanovnika, imaju znatno manji parlament", rekao je Babić.

On je dodao da Srbija nije dovoljno bogata, ali i da jeste, kako je rekao, zašto bi rasipala novac.

Skupštinska Akciona grupa za reformu političkog sistema održaće danas prvu sednicu na kojoj bi trebalo da bude utvrđen način rada te grupe.

Sve parlamentarne stranke su delegirale svoje predstavnike u tom skupštinskom telu, čije je iniciranje na predlog SNS pokrenula predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva