:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Mart 28, 2015   12:05

0

115

Do oktobra sud i tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici

"Što se tiče pravosudja počela je primena sporazuma. Otvoren je konkurs i do kraja će se ispoštovati zakoni Republike Kosovo, do polaganja zakletve sudija i tužilaca", rekla je Tahiri.

I predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci je potvrdio da će sudije u tužioci iz Osnovnog suda, odnosno tužilaštva početi 1. okotobra i potvrdio da će ceo postupak izbora ići preko Sudskog saveta Kosova.

"Prema analizama koje smo izvršili konkurs će biti otvoren do 25 maja. Mi smo planirali da do kraja septembra ili početkom oktobra počne sa radom Osnovni sud u Mitrovici", rekao je Peci i dodao da je sporazumom o pravosudju obezbedjeno jedinstveno funkcionisanje pravosudja na celoj teritoriji Kosova.

Inače sporazumom izmedju Beograda i Prištine je dogovoreno da se formira jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo za oba dela Mitrovice, za Leposavić, Zvečan i Zubin Potok kao i za opštine sa albanskom većinom - Vučitern i Srbica i da se primenjuju zakoni Kosova.

Osnovni sud će imati četiri odeljenja Osnovnog suda u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu.

Predsednik Osnovnog suda će biti kosovski Srbin iz Kosovske Mitrovice, dok će glavni tužilac Osnovnog tužilaštva biti kosovski Albanac.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva