:

:

TV Most

clock

April 24, 2017   12:05

0

145

Do kraja godine da otvorimo dva ili tri poglavlja

"Ne bih da licitiram, a radi se o poglavlju 7 - zaštita prava intelektualne svojine, 29 - carinska unija, usvojili smo pregovaračku poziciju za poglavlje 30, a mislim da je i poglavlje 6 na putu. Imamo izglede da zadržimo dobru dinamiku do kraja malteškog predsedavanja EU, a da i u drugom delu godine radimo i zadržimo put stabilnosti kroz uspešne evro integracije", kazala je Joksimovićeva.

Ministarka je na plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o EU pozvala predstavnike civilnog društva da građanima objasne da evropske integracije nisu proces na koji nas tera Brisel, već mahanizam pomoću kojeg radimo stvari brže i bolje u našu korist.

Ona je rekla da će pred članstvo u Uniji biti održan referendum, kao i da naše evropske integracije imaju legalitet i legitimitet.

"Naravno da postoji referendum kao opcija, da se na kraju građani u finalnoj fazi opredeljuju na osnovu svih predočenih uspeha i problema, da li je članstvo legitiman izbor za Srbiju", rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je ocenila da postoji vrlo površna i demagoški podržana informacija o tome kako smo mi stalno nešto ucenjeni.

Navodeći da su evropske integracije često doživljavane kao tehnička stvar, Joksimovićeva napominje da su one mnogo više od toga, ne samo spoljnopolitička odluka već i unutrašnjopolitička, da se ide ka prosperitetu i demokratizaciji.

"Niko nije ni slep ni glup da ne vidi promene, ali to ne znači da će nešto nestati već da će se transformisati i to ne mora da bude loše. Trebalo bi da imamo jedan pragmatičan odnos da našu politiku ne popunjavaju okolnosti već da mi formulišemo našu politiku", rekla je ona.

Racionalan odnos prema sopstvenim potrebama bi trebalo da bude u fokusu političke odluke, kako god se EU bude menjala, transformisala, kaže Joksimovićeva, ističući da Srbija ne sme da dozvoli da bude isključena iz takvog okruženja i mogućnosti.

Prema njenim rečima, političke prilike u regionu jesu jedna vrsta političkog preduslova, ali smatra da se ne pokazuje dovoljno razumevanja za dešavanja u okruženju.

"Mislim da neki u regionu ne pokazuju razumevanje i dobru volju, ako je nešto rečeno što vodi ka lošim odnosima, očekujem da to od EU bude eksplicitno osuđeno", jasna je ministarka.

S druge strane, Joksimovićeva kaže da, iako je rečnik EU nekada vrlo birokratizovan, to ne znači da ne šalje jasnu poruku, ali njihovo odgovor, kaže, mora da bude eksplicitran ako želi da zadrži i očuva kredibilitet i stabilnost.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva