:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Jul 17, 2015   12:05

0

122

DNKiM:Amandman na Nacrt Zakona o specijalnom sudu

U zahtevu za podnošenje amandmana Udruženje novinara Srbije na Kosovu traži razjašnjenje slučajeva nestalih i ubijenih kolega u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, istakao je, za program Radio Gračanice, predsednik DNKiM Budimir Ničić.

„Mi tražimo da se slučajevi kidnapovanja i ubistva novinara, koja su se dogodila u periodu za koji će Specijalni sud biti nadležan, od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, detaljno istraže i posebno tretiraju jer su oni stradali ili su nestali na radnom zadatku. Mi smo uz zahtev poslanicima dostavili i detalje koje posedujemo o nestanaku naših pet kolega i ubistvu dvojice“, napomenuo je Ničić.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu očekuje da će, ukoliko amndman bude podnet, biti podržan i od strane albanskih poslanika, kojima će za to uputiti apel.

„Poslanicima smo objasnili važnost tog amandmana i oni saglasni su sa tim, iako su im predstavnici međunarodne zajednice savetovali da ne podnose amandmane na predlog Zakona. Kod njih postoji volja za to i nadamo se da će, nakon sastanka o zahtevu koji smo im uputili odlučiti da amandman podnesu“, rekao je Ničić i dodao da je krajnje vreme da se nešto uradi po pitanju odgovornosti za ubistva i kidnapovanje nestalih novinara.

Kolege za kojima se godinama traga, Ranko Perenić, Đuro Slavuj, Ljubomir Knežević, Marijan Melonaši i Mile Buljević nestali su tokom obavljanja radnog zadatka i o tim nestancima se vrlo malo zna.

Momir Stokuća je ubijen u Prištini pod nerazjašnjenim okolnostima a pronađeni su i posmrtni ostaci kolege Aleksandara Simovića.

Do sada nijedan počinilac ovih zločina nije pronađen i kažnjen, čak u većini slučajeva nisu ni istrage pokrenute.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva