:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 08, 2018   12:05

0

204

DNK analizom do kradljivca struje


Forenzičari Zavoda za sudsku medicinu u Nišu angažovani su prvi put na otkrivanju kradljivaca struje DNK analizom bioloških tragova. Konkretno, analizom biološkog materijala sa magneta kojim se ometa rad brojila, oni utvrđuju da li ga je postavilo lice na koje se sumnja, a koje to negira.



"Potrebno je prvo izdvojiti sa tih tragova DNK, a u slučaju kad je uzorak star – radi se o nekoliko godina starom uzorku, je složeniji proces. Ali u tome se u značajnoj meri uspelo i ostaje da se uporedi sa biloškim materijalom, odnosno DNK izvršioca", kaže zamenik direktora Zavoda za sudsku medicinu Niš Goran Ilić.



Forenzičare je angažovao Osnovni sud u Majdanpeku, gde kažu da je to krađa kao svaka druga krađa i mora se utvrditi istina da bi okrivljeni bio osuđen ili oslobođen.



"U ovom slučaju imamo da je po prijavi Distribucije policija uzela taj magnet sterilno sa lica mesta, tako da ispunjava uslove da se sprovede forenzičko veštačenje. To je jedini način da se utvrdi istina", napominje zamenik predsednika Osnovnog suda Majdanpek Radovan Merdović.



Goran Ilić ističe da je ovakav socijalni problem morao da dođe na dnevni red. 



"Mi takvu stvar nismo očekivali ali smo za nju spremni. Ako do toga dođe i ubuduće, bićemo spremni da na to odgovorimo", kaže zamenik direktora Zavoda za sudsku medicinu Niš.



Tako bi DNK analiza, koja se primenjuje u rasvetljavanju najtežih zločina i pomoću koje su niški forenzičari doprineli rešavanju više ubistava, silovanja, šverca droge, mogla da postane praksa i u rešavanju krađa struje. 



DNK analize zavisno od broja uzoraka mogu da koštaju od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara. Naravno, platiće okrivljeni ukoliko se utvrdi da je kriv, uz kaznu i sudske troškove. Samo prošle godine u Srbiji je otkriveno više od 6.500 slučajeva krađe struje, što je EPS koštalo milijardu dinara.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva