:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 01, 2016   12:05

0

143

Dnevnik: Vučić ostaje političar broj 1

U, kako se navodi, prizmi jačanja Å ešeljevog ultranacionalističkog bloka, Vučić će za Zapad "i dalje biti političar koji brani demokratski i evropski poredak", navodi ovaj ljubljanski Dnevnik, koji se poziva i na neke nemačke analize.

"Å ešeljeva stranka nakon ovog poteza Haga sigurno prelazi 5-postotni prag na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. To ne znači da će Å ešeljevi radikali postati glavni politički faktor koji će promeniti Srbiju naglavačke, ali će biti glasniji i prisutniji", navodi list.

Presuda je, međutim, iznenadila slovenačke pravne stručnjake koji kažu da su u obrazloženju presude izneti isti argumenti koje je Vlada Srbije iznela pred Međunarodnim sudom u Hagu (ICJ), u svojoj obrani od hrvatske tužbe za genocid, piše ljubljansko Delo.

U komentaru tog lista se navodi da će se tužilaštvo na ovakvu presudu Å ešelju verovatno žaliti, što ne znači da će Å ešelj u drugom stepenu biti i osuđen, ali u toj presudi po svoj prilici neće iznositi argumentaciju da je isključivi cilj Beograda u balkanskim ratovima bio obrana Srba i očuvanje Jugoslavije".

Vodeći slovenski list i drugi istaknutiji mediji u Sloveniji prenose mišljenje mnogih pravnih stručnaka kako je presuda Å ešelju nelogična i u suprotnosti s pravnom logikom ranijih presuda optuženicima te da čak "vređa logiku i zdravu pamet", donosi razočaranje žrtvama, a svakako neće doprineti pomirenju, političkoj katarzi i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva