:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

179

Đurović: Ne sme biti zastoja u radovima

"Vlada Srbije je odluku o pripajanju donela krajem jula prošle godine, ali tek nakon ispunjenja svih zakonskih uslova na način koji neće ugroziti projekte izgradnje i oštetiti državu”, precizirao je Đurović u izjavi za Tanjug.

Inače, to preduzeće osnovano je 2009. godine kao kćerka firma Javnog preduzeća Putevi Srbije, a 2011. je izdvojena u posebno pod nazivom Koridori Srbije, sa većim ovlašćenjima.

Preduzeće je zaduženo za gradnju putnog Koridora 10, zajedno sa obilaznicom oko Beograda koja je njegov sastavni deo, kao i gradnju autoputa od Beograda do Crne Gore odnosno Koridora 11.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ranije najavilo da će pripajanje Putevima Srbije biti obavljeno do decembra 2014. i u međuvremenu su se u pojedinim medijima pojavile informacije da do toga nije došlo jer Đurović koči taj proces.

On, međuitm, to demantuje.

"Ja svakako ne kočim taj proces i za takvu tvrdnju mora da postoji dokument koji bi potvrdio da je to tako. Naprotiv, sve što se postavi pred Koridore mi ispunimo u najkraćem mogućem roku, a sada se čekaju konačne saglasnosti kreditora", istakao je Đurović.

Naveo je da je Vlada Srbije u januaru ove godine donela odluku na osnovu koje je Ministarstvo finansija svim kreditorima uputilo dopis u vezi sa saglasnostima po pitanju pripajanja.

Zadatak svih u procesu je, objašnjava, da u procesu pripajanja odrade svoj deo posla i Koridori Srbije su tu obavezu ispunili. -Do pripajanja će doći kada se ispune svi zakonski uslovi, a u međuvremenu ne sme da bude zastoja u radovima, naglasio je Đurović.

Prema njegovim rečima, međunarodni ugovori FIDIC-a po kojima se radi predviđaju saglasnosti banaka za statusnu promenu preduzeća, što je proces koji treba obaviti po određenim uslovima.

-Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, vlada i mi - ulažemo napore da otklonimo sve što je predviđeno tim ugovorima kako bi nam banke dale konačne saglasnosti", dodao je Đurović. U međuvremenu radovi na Koridoru 10, čija se deonice finansiraju sredstvima međunarodnih banaka, se dobro odvijaju, kaže Đurović koji uverava da će taj evropski koridor kroz Srbiju biti završen, kao što je i predviđeno, do kraja 2016.

Ističe i da je evropski prosek gradnja 52,5 km autoputa godišnje, dok će u Srbiji u 2015. biti ukupno završeno i pušteno u saobraćaj najmanje 60 km autoputa u punom profilu na koridorima 10 i 11.

"Od 227 mostovskih konstrukcija završeno je 129, a preostalih 98 je započeto i očekujemo da veći deo njih bude završen u toku ove godine. Od 12 tunela koje radimo šest smo probili, a preostalih šest tunela ćemo probiti u 2015", precizirao je Đurović.

Mostovi i tuneli se, naveo je, grade po planiranoj dinamici i u prilog tome ističe puštanje u saobraćaj deonica Vladičin Han - Donji Neradovac dužine 26,3 kilometara u julu, kao i Grabovnica - Grdelica od 6,7 kilometara u novembru.

Đurović je odbacio tvrdnju člana Fiskalnog saveta Vladimira Vučković koji je rekao da su Koridori Srbije za sanaciju jednog tunela potrošili 23 miliona dinara više, jer je analiza za taj projekat rađena u mraku.

Naprotiv, kaže on, to preduzeće uštedelo je čak 68 miliona dinara na tunelima Lipak i Železnik na obilaznici oko Beograda.

Podseća da su radovi na sanaciji tih tunela obavljeni u 2013. i 2014. i tuneli su osvetljeni, a bezbednost je podignuta na najveći mogući nivo.

"Ko je pre mog dolaska radio analizu i procenu - ne znam, na to bi možda mogao da odgovori Fisklani savet ili neko drugi. U svakom slučaju Koridori ne samo da nisu potrošili dodatnih 23 miliona dinara već su uštedeli 68 miliona dinara", istakao je Đurović.

Posebno ističe uštedu te firme od 327 miliona dinara, koja je zahvaljujući dobrom radu napravljena tokom 2014, i taj iznos će do kraja februara biti uplaćen u republički budžet, uprkos tome što Koridori Srbije nisu prihodovno državno preduzeće, već im se odobravaju sredstva.

Povodom optužbi da Koridori Srbije koriste ugostiteljske usluge određenih restorana u Nišu, Vranju i Beogradu u iznosu od preko pola miliona dinara, Đurović kaže da je to tačno i dodaje da do danas nije potrošen ni jedan dinar tih sredstava, koja su, inače, predviđena da traju do kraja gradnje i garantnog roka - 2017.

Tvrdi da otkad je direktor Koridora Srbija nijednom nije koristio usluge tih ugostiteljskih objekata. Đurović je kao netačne odbacio informacije da postoji poslovna saradnja između Koridora i firme CPM konsalting Branislava Ivkovića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva