:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2015   12:05

0

131

Đurić:Zadovoljni doslednim stavom UN

Đurić je tom prilikom istakao da je Srbija zadovoljna doslednim stavom UN po pitanju nastojanja privremenih organa samouprave u Prištini da samoproglašenom Kosovu obezbede članstvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Đurić je rekao i da je povratak interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju jedan od prioriteta Beograda, ocenivši da UN svojim kapacitetima mogu da umnogome doprinesu uspešnoj realizaciji tog procesa, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"ÄŒinimo sve da pomognemo ljudima da se vrate na Kosovo i Metohiju. Veoma je važna aktivna uloga UN u tom procesu, jer bi to našim naporima dalo dodatnu snagu i legitimitet“, rekao je Đurić, podsetivši da je, u poređenju sa sličnim postkonfliktnim područjima, povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju među najneuspešnijima.

Mikulesku je rekla da će Kancelarija Ujedinjenih nacija u Beogradu iskoristiti svaku priliku da učestvuje u forumima i radnim grupama koji za cilj imaju rešavanje pitanja raseljenih sa Kosova i Metohije.

Đurić je, takođe, istakao da UN, posebno misija na Kosovu i Metohiji UNMIK, treba da iskoriste svaku priliku da pomognu i dalje ugroženoj srpskoj zajednici u pokrajini.

Mikulesku je ocenila u razgovoru da je u procesu normalizacije potrebno više pažnje posvetiti pomirenju, počevši od prelaska sa reaktivne na proaktivnu komunikaciju strana učesnica u dijalogu.

Đurić je objasnio da je to svakako interes Beograda, koji nastoji da u procesu normalizacije statusno pitanja ostavlja po strani, da bi se umanjio konfliktni potencijal u komunikaciji dveju strana.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva