:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Mart 03, 2015   16:51

0

122

Đurić: Vlada Srbije podržava Srbe na KiM

"Zajednica srpskih opština biće finasirana iz Beograda i Prištine, ali i od strane međunarodne zajednice. Sasvim sigurno da će Vlada Srbije nastaviti da u finansijskom smislu podržava Srbe na Kosovu i Metohiji koja treba, kroz svoju zajednicu, da crpi sredstva odakle god može da ih pribavi", rekao je Đurić.

On je, na konferenciji za novinare nakon što je u Gračanici učestvovao na okruglom stolu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji", koji je bio posvećen sprovođenju Briselskog sporazuma i osnivanju ZSO, rekao da je svako ko je spreman da institucionalno doprinese finansiranju srpske zajednice dobrodošao.

Đurić je dodao da će, što se Beograda tiče, sasvim sigurno nastaviti da pomaže svom narodu na najbolji mogući način.

On je podsetio da sredstva koja Srbija ulaže kroz svoje institucije i ljude koji žive na Kosovu i Metohiji predstavljaju značajan doprinos ekonomiji na Kosovu i da Beograd veoma aktivno radi na formiranju ZSO.

"Za nas je, ovde na Kosovu, to apsolutni prioritet, to je centralna stavka Briselskog sporazuma i mi se nećemo zadovoljiti dok ZSO ne bude formirana u onoj meri i na onaj način koji će omogućiti Srbima da mogu ovde dugoročno da opstanu, tako što će imati kolektivna politička, kulturna ekonomska i svaka druga prava", istakao je Đurić.

Taj skup bio je prvi u nizu planiranih okruglih stolova koji u ovoj godini organizuje Forum za etničke odnose, u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo, a u okviru projekta "Iskušenja srpske zajednice na putu normalizacije odnosa na Kosovu i Metohiji".

Događaju u Gračanici prisustvovali su, između ostalih, predstavnica generalnog sekretara UN na Kosovu i Metohiji Dženifer Braš, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, advokat Azem Vlasi, politički analitičar Dukađin Gorani, savetnik kosovske predsednice Arber Vlahiu, predstavnici nevladinog sektora i drugi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva