:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2017   08:40

0

127

Đurić: Važno da razgovaramo s Albancima

Kada je reč o zločinu u Starom Grackom, Đurić je istakao da ratni zločin ne zastareva i dodao da je u interesu Srba i Albanaca da pravda bude zadovoljena.

Marko Đurić je, komentarišući formiranje parlamentarne većine na KiM rekao da će Srbi donositi odluke uz konsultacije sa Beogradom, što smatra prirodnim.

"Moj savet njima je – samo polako, bez žurbe. Neka se prvo albanske stranke rasprave među sobom pa ćemo videti da li postoji prostor da razgovaramo, ne o političkim pozicijama, nego o mogućnosti da se ostvare neki od srpskih ekonomskih i političkih interesa", naveo je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Hašim Tači za sutra je zakazao konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa u vezi sa terminom održavanja konstitutivne sednice parlamenta.

Đurić je naveo da je moguće da će proces formiranja većine potrajati i istakao da ga često pitaju koja bi opcija za Srbiju bila najbolja. Naveo je da nije jednostavno razmišljati o tome, ali kaže da Srbi ne biraju predstavnike albanskog naroda.

"Važno je da s njima razgovaramo i da držimo čvrsto naš interes. Nek se oni svađaju i mire, mi treba samo da gledamo da se ne nađemo između čekića i nakovnja", kaže Đurić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đurić je rekao da je Beogradu u interesu da razgovara. Kaže da bi on voleo da se postigne sporazum ali ističe da to mora da bude u interesu srpskog naroda a ne samo u interesu albanskog.

Kako kaže, ako bi u dovoljnoj meri bili zadovoljni ili nezadovoljni Srbi i Albanci, to bi bilo pozitivno.

"Mi od razgovora nikad nismo bežali i predsednik Vučić je javno pozvao na dijalog o odnosima Srba i Albanaca", rekao je Đurić.

Istakao je da taj poziv nije došao bez razloga i da je važno da se ta unutrašnja tema otvori i da sami sebi ponudimo odgovor o ciljevima, sredstvima i mogućnostima. Najavio je i da će Aleksandar Vučić sutra u jednim dnevnim novinama imati opširan autorski tekst o tome.

Đurić je istakao želju da se kroz razgovor traži rešenje a ne da se problemi ostavljaju budućim generacijama.

Kritikovao je "sve one koji napadaju Vučića" zbog toga i dodao da je u tome razlika između državnika i političara. Političari razmišljaju samo o izborima, rekao je, a državnici kako da ne ostave terete iz prošlosti i kako da reše probleme pa makar to značilo političke izazove za njih lično.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva