:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 19, 2018   12:05

0

209

Đurić: Tražićemo objašnjenje od Mogerini


On je istakao da je prošlo pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i ocenio da je Međunarodna zajednica htela da Zajednica srpskih opština bude formirana to bi se do sada desilo.



„Pet godina ništa nije urađeno, a sada pohvaljuju Prištinu samo zato što je zamahala nekim papirom. To jasno pokazuje da izostaje suštinski, pravi pritisak na Prištinu“, rekao je Ðurić za TV Prva.



On je dodao da će sa Mogerini razgovarati i o drugim temama vezanim za KiM, te da će se govoriti o jednoj od najneuspešnijih misija EU, a to je misija EULEX-a i mnogim drugim stvarima. 



Ðurić je ponovio da će Srbi čekati rok od tri meseca koji je Priština dala za formiranje ZSO, ali i da će koristiti svoje zakonsko pravo i da će danas biti održan sastanak upravljačkog tima ZSO u Zvečanu.



„Srbi poštuju Briselski sporazum kada danas sazivaju upravljački tim da razgovaraju o formiranju ZSO i to je njihovo pravo. To nije jednostrani potez i pokušaj da se uradi bilo šta izvan onoga što je dogovoreno“, naglasio je Ðurić.



On je dodao da je upravljački tim predviđen i da je EU rekla da od 4. aprila on može da funkcioniše u punom mandatu.



„Upravljački tim se sastaje i poslaće jasnu poruku kakvu ZSO Srbi vide, da je to Zajednica kakva je dogovorena u Briselu, a ne kako Albanci pokušavaju da ponište i smanje kroz odluke svog Ustavnog suda“, istakao je on.



Upitan da li očekuje da će Priština ispuniti obećanje on je rekao da od Prištine ne očekuje ništa, da je prvi rok za formiranje bio u maju 2013. godine, a da je sada maj 2018. godine.



„Da su bilo šta hteli da naprave, napravili bi. Oni se pretvaraju da žele ZSO, a po mnogo čemu što rade na terenu često mi se čini da se pretvaraju da hoće normalne odnose. Ljudi koji žele normalne odnose, koji hoće iskreno pomirenje ne maltretiraju, ne gaze demoktratski izabrane predstavnike“, rekao je Ðurić.



Srbija je, kako je rekao, nastojala da sačuva mir i stabilnost, da će tako i nastaviti, jer je cilj "da srpski narod na KiM bude bezbedan.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva