:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 23, 2018   12:05

0

255

Đurić: Sa Srbijom se ne može razgovarati jezikom ucene


Komentarišući navode lista "Danas" o tome da "predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do juna da predstavi plan za KiM", Đurić je ponovio da se danas sa Srbijom ne može na taj način razgovarati, te da su te ideje "potpuno sumanute".


Kako je rekao, razgovori koji će danas biti vođeni u Briselu, na čelu sa predsednikom Vučićem, biće u interesu Srbije, čak i, kako kaže, u trenutku kada ona možda ne nalazi dovoljno razumevanja u delu međunarodne zajednice.


"A čuli smo da jedan deo međunarodne zajednice nema dovoljno sluha za kompromisna rešenja", istakao je direktor Kancelarije za KiM.


Srbija će nastaviti, kaže Đurić, da na kompromisima insistira, kao i da ne prihvata politiku u kojoj jedna strana treba da izgubi sve, a druga sve da dobije.


"Naročito ne prihvatamo to da naša strana bude ta koja sve gubi", naglasio je on.


On je dodao da je današnja situacija u zemlji takva da sa narodom Srbije može da se razgovara otvoreno i iskreno, te da je moguće sa građanima podeliti i "činjenicu da nakon što su svojom politikom Tadić i Jeremić doveli do jednostrano proglašene nezavisnosti, predsednik Vučić pokušava da našu zemlju iz tog ambisa odsustva bilo kakve ideje izvuče".


"Naša delegacija nastaviće da se bori za Srbiju po pitanju KiM, kao što smo i videli u Njujorku ali i na svakom mestu, jer nam je itekako važna podrška Moskve i Pekinga, kao svih drugih. Važno je da učestvujemo i pridobijemo, makar i za ideju kompromisa, one koji nam nisu po tom pitanju tradicionalno naklonjeni".


Prema njegovim rečima, važno je da čitavo društvo, posebno intelektualna i akademska zajednica uzme učešće u dijalogu o KiM, naročito da bi Srbija iznela predloge za rešenje tog pitanja.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva