:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 14, 2018   12:05

0

246

Đurić: Pitanje KiM egzistencijalno pitanje za našu zemlju


Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da će razgovor sa Vesom Mičelom biti ozbiljan i odgovoran, jer je pitanje KiM egzistencijalno pitanje za našu zemlju.



"Normalan i odgovoran čovek teži pronalaženju rešenja, ali situacija je takva da i od pronalaženja i još više od mogućnosti da rešenje za normalizaciju naših odnosa na našom južnom pokrajinom ne nađemo treba da razmišljamo kakve bi to posledice imalo po našu zemlju", navodi Đurić.



Ukazao je da današnji razgovor "treba da doprinese i boljem razumevanju, ali i jednom iskrenom razgovoru o jednoj od ključnih državnih tema, a to je Kosovo i Metohija".



"Budite sigurni da će taj razgovor biti vođen činjenicima na dostojanstven i za Srbiju ozbiljan i odgovoran način", dodao je Đurić.



Naveo je da se istorijski gledano "nalazimo u trenutku gotovo 20 godina od napada agresije na našu zemlju, od toga kako su naše civilne i vojsne strukture protrerane sa KiM".



"Uz sve uvažavanje prema pokojnom predsedniku Miloševiću to pokazuje da ni tadašnja politika nije na najbolji način razumela trenutak u svetu i šta treba da se radi u našoj zemlji", smatra Đurić.



"Onda smo imali dosovsku vlast koja se takmičila u jednom podaničkom odnosu prema međunarodnoj zajednici", dodao je Đurić.



Na pitanje zašto sada pravi takve paralele, Đurić kaže da zbog toga što je rezultat toga i takve politike 2008. godine bilo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane velikog dela zapadnih zemalja.



"Mi danas moramo da tražimo jedan novi, odgovorni pristup u kome ćemo čuvajući tradicionalne prijatelje i partnere u međunarodnoj zajednici nastojati da i drugima kažemo na jasan i nedvosmislen način da ne može Srbija da da sve, a da ništa joj se ne pruži zauzvrat i da takvom politikom ne možemo doći do rešenja", rekao je Đurić.



Na pitanje koliko realno zvuči takozvani "Američki plan za Kosovo", Đurić kaže da "uz sve uvažavanje prema svim drugim konceptima i američkim i evropskim i albanskim i svim drugim konceptima za taj deo naše zemlje mi razmišljamo o srpskom konceptu".



"Kada vidite prethodnih dana, možda nekada primetite i da predsednika Vučića nema u javnosti toliko znajte da se on u velikoj meri bavi upravo Kosovom i Metohijom", rekao je Đurić.



"Mi smo prethodnih dana imali više ozbiljnih razgovora i u zemlji i u inostranstvu sa raznim zvaničnicima o tome kako da idemo napred u rešavanju tog problema, ali sa jasnom slikom i jasnom porukom da sa Srbijom može da se razgovora samo na način koji garantuje da nema jedne strane koja gubi sve i druge koja dobija sve kako su neki zamislili", naglašava Đurić.



Istakao je da su "neki zamislili da su 2008. godine zatvorili priču i da su nametnuli jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a sada deset godina nakon toga vidimo da zapravo ništa nije rešeno i da tek treba da se razgovora i pregovara i da tek treba da se bori".



"Verujte da se rukovodstvo države Srbije na čelu sa predsednikom bori da ovu situaciju koja je, kao što sam malopre opisao, već takva da je srpski interes na KiM praktično gurnut u ponor u prethodnom periodu da bukvalno iz ponora izvadimo našu poziciju", ukazao je Đurić.



Naveo je da ne bi da spekuliše o tome kava je pozicija Stejt departmenta, kao i da mi imamo naše pozicije i da ozbiljno razgovaramo sa predstavnicima međunarodne zajednice.



"Mene lično fascinira ovih dana kada čujem da oni u čije vreme je proglašena jednostrana nezavisnost KiM danas napadaju rukovodstvo Srbije koje razgovara i pokušava da izvadi situaciju koju su nam oni ostavili u nasleđe", rekao je Đurić.



Kada je reč o pominjanju transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku tokom Mičelove posete Prištini, Đurić kaže da samo može da postavi pitanje "gde to piše, gde i na osnovu kog međunarodnog akta bilo ko u međunarodnoj zajednici temelji podršku takozvanoj vojsci Kosova".



"Kumanovski vojno-tehnički sporazum iz 1999. godine, koliko bio jedan strašan dokument u tom trenutku po našu stranu jer su tadašnje vlasti se saglasile sa povlačenjem naših vojnih i policijskih snaga, ali on jasno definiše da su na KiM jedine oružane sile KFOR i Vojska Srbije", objasnio je Đurić.



"Gde piše, u kojoj rezolcuji, u kom međunarodnom dokumentu se dozvoljava razmatranje formiranja takozvane vojske Kosova – nigde. Odgovor je nigde. I kad im to kažete oni ćute i nemaju pravi odgovor, a ako tome još dodao argument da je valjda na Balkanu svima bilo dosta militarizacije. Kome može da doprinese i da pomogne to da se u ruke bivšim pripadnicima OVK, kojima se još nije ni sudilo za sve zločine koje su počinili, u ruke daju savremena tehnika i naoružanje", zaključio je Đurić.



Dodao je i da onaj ko želi mir sugurno ne može mirno da gleda na dalju militarizaciju regiona.


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva