:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2015   18:12

0

151

Djurić otvorio Kosovo i Metohija filmski festival

„Mi Srbi nismo stranci kada je reč o filmu koji je nama domaća pojava još od kraja 19. veka i samo šest meseci nakon prvih filmskih projekcija u Parizu, Beograd bio medju prvim evropskim metropolama u kojima je proradio bioskop“, rekao je Marko Djurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju otvarajući prvi medjunarodni filmski festival Kosovo i Metohija.

„Kada je reč o srpskom Kosovu i Metohiji tek tu imamo čime da se podičimo. Uvak i svakome u lice možemo da kažemo da je prvi put u istoriji Kosovo i Metohija snimljeno i zabeleženo celuloidnom trakom i filmskom kamerom od strane jedinica filmskog odeljenja slavne srpske kraljevske pobedonosne i oslobodilačke vojske koja je 1912. godine na ove prostore došla i proterala okupatorsku Otomansku vojsku koja je ove prostore više vekova držala pod okupacijom“, podsetio je Djurić i dodao da da Srbi na Kosovu i Metohiji upravo te tradicije neguju i danas.

Djurić je rekao da Srbija ima veliku filmsku, književnu istoriju i istoriju drugih umetničkih stvaralaštava i „mi umemo da razumemo ono što drugi umeju da nam poruče preko filmskog platna i velikog i malog ekrana“.

„Verovatno smo, s obzirom na sve što smo prošli u našim životima, postali kritičnija i zahtevnija filmska publika od mnogih drugih koje se mogu naći bilo gde u svetu“, istakao je Djurić i dodao da je siguran "da ni režiserima, ni scenaristima, ni glumcima nije svejedno kada dodju pred mitrovačku, zvečansku ili pred bilo koju drugu publiku na Kosovu i Metohiji".

„Moramo da pomognemo da film na Kosovu i Metohiji živi i zbog toga sam zahvalan svim glumcima, režiserima, filmskim radnicima koji su pomogli da danas ovde budemo u prilici da otvorimo prvi medjunarodni filmski festival“, poručio je Djurić i poželeo okupljenima da se narednih dana tokom trajanja Festivala lepo provedu i napune“ inspiracijom za neke lične i kolektivne borbe“.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva