:

:

TV Most

Foto: telegraf.rs

clock

Jul 14, 2018   08:53

0

219

Đurić otkriva: Prištinu hvata nervoza, biće još provokacija!


On kaže da je zabrinjavajući način na koji se način ta nervoza manifestuje.



- Podsećam vas da se ne radi samo o demonstracijama sile i pretnjama silom, već da smo u kratkom periodu imali dva slučaja ranjavanja srpskih mladića, što se nije dogodilo nekoliko godina, jer Priština je imala volju i interes da se takve stvari ne događaju. Ovo je pokazatelj da oni gube tlo pod nogama, ali problem je što su žrtve tog političkog tektonskog pokreta u Prištini naša deca.



Đurić kaže i da se te provokacije ne dešavaju slučajno.



- Nakon višegodišnjeg iskustva sa političarima iz Prištine, znam da se provokacije ove vrste najčešće ne dešavaju slučajno i bez saglasnosti tamošnjih ključnih političkih aktera, uključujući inostrane aktere. Nebitno je da li se Haradinaj izvinio ili izrazio žaljenje, važno je to što su naši sugrađani i sunarodnici, nakon odlučnih poruka iz Beograda, oslobođeni. Ne mislim da je kraj ovakvoj vrsti provokacija, jer u nastavku dijaloga Priština će se osećati sve nervoznije i osujećenije, a tamošnja politička elita u takvim situacijama ne ume da reaguje drugačije nego proizvođenjem nestabilnosti. Veruje da su oslobađanju Srba tog dana doprinele poruke predsednika Vučića vezane za dijalog, ali i energična javna reakcija Ane Brnabić na samitu sa liderima regiona i Evrope.



Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe i da je Srbija protiv formiranja vojske na svojoj teritoriji, kako god se ona zvala i da pitanje učešća Srba u tzv. Kosovskim snagama nije samo političko pitanje.



- ta formacija je zametak nečega što bi , prema planu Prištine i njenih zapadnih mentora, trebalo da preraste u pravu vojsku. Srbi na KiM takvu formaciju s razlogom doživljavaju kao pretnju sopstvenoj bezbednosti, jer šta može biti svrha njenog postojanja nego pretnja Srbima i Srbiji. Zato, kada govorimo o tome da se ne sme dozvoliti da udari Srbin na Srbina, to nije metafora, već sasvim bukvalna poruka – rekao je Đurić.


Izvor: Blic

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva