:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2017   12:05

0

142

Đurić: Nemamo u Prištini partnera za primenu dogovora


Marko Đurić je naveo da se u proteklom periodu načinjen veliki broj dogovora, ali da je Priština ukinula zvaničnika u administraciji zadužneog za implementaciju.



"Mesecima nemamo partnera za dijalog i implementaciju. Sada visimo u vazduhu i zavisimo od njihove milosti da imenuju nekoga ko će se baviti time", rekao je Đurić.


Na opasku moderatora da to ne mora da bude problem, jer i "Amerika nema ministra za kulturu ali ipak ima kulturu", Đurić kaže: "Kosovo nije Amerika."



On je istakao da je vreme da u traganju za rešenjem počne da se uzima u obzir šta Albanci i Srbi na KiM žele.



"Nisam siguran da smo u prethodnim godinama to pođednako i za Srbe i za Albance uzimali u obzir, u vreme bivše Jugoslavije Srbi sigurno nisu bili konsultovani a ta, loša, praksa postoji i danas", naveo je on.



Takođe, on ukazuje i da za Srbe KiM predstavlja autonomnu pokrajinu, za Albance i deo sveta nezavisna država, ali dodaje da stanovništvo na KiM nije zadovoljno stanjem i statusom i da jedan veliki broj Albanca želi da bude deo neke druge državne organizacije, na primer tzv. velike Albanije, dok Srbi žele da KiM ostane deo Srbije.



"Malo je onih koji su srećni zbog situacije kakva je sada", smatra on, dodajući i da je socijalno-ekonomska situacija vrlo loša.



Odgovarajući na pitanje moderatora šta je za njega normalnost na Kosovu, kaže da je to bolja ekonomija, više radnih mesta, manja nezaposlenost.



"Spremni smo da radimo sa Prištinom na tim ciljevima jer od toga koristi imaju obe strane. Normalnost znači ne baviti se statusom nego uslovima za bolji život običnih ljudi", kaže Đurić.



Takođe primećuje da nije siguran da se želje Albanaca završavaju sa proglašenjem nezavisnosti, a kao primer navodi to što je Albanija imenovala tri zvaničnika u svojoj administraciji a koji su sa Kosova, kao i to što je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da svi Albanci dobiju i pasoše Albanije.



"To jasno govori da ni najviši zvaničnici prištinske administarcije nisu zadovoljni svojim statusom kao građani", dodao je on.



Komenatarišući rekonstrukciju mosta u Mitrovici on se slaže da to treba da bude urađeno na obostrano prihvatljiv način, ali naglašava da je most za Srbe pre svega simbol straha jer je veliki borj incidenata i napada na nih došao u prethodnim godinama baš preko tog mosta.



Takođe je ukazao i na neuspeh Prištine da omogući povratak proteranih Srba.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva