:

:

TV Most

clock

April 15, 2018   12:05

0

201

Đurić: Mešanje NATO-a u sprovođenje i tumačenje sporazuma neprimereno


Saopštenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića prenosimo u celosti.



"Preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO-a jesu nastavak nasilja koje je nad Srbima sa KiM sprovedeno pre dve nedelje i nedopustivo mešanje u demokratske procese i nastojanja da se konflikti na zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem.



Mešanje jedne vojne alijanse u sprovođenje i tumačenje sporazuma koje su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije jeste, najblaže rečeno, neprimereno. NATO bi, umesto što pokušava da se meša u političke procese u jednoj demokratskoj državi kakva je Srbija, trebalo da se malo bolje stara o onome što jeste u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.



Mi, srećom, još ne živimo u postapokaliptičnom antiutopijskom svetu u kome će našim životima upravljaviti nekakva globalna vojna hunta, i nadam se da u takvom svetu nikada nećemo ni živeti. Samo u takvom svetu bi poruke kakve smo danas imali prilike da čujemo posredstvom anonimnih izvora u Briselu bile u skladu sa političkom realnošću i logikom.



Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a.



Naravno da će Zajednica srpskih opština biti finansirana i iz Beograda, jer to je jedan od ishoda briselskog dijaloga, i nema tog „anonimnog izvora“ koji će u kafanskom razgovoru poništiti sve što je postignuto u višegodišnjem političkom i diplomatskom procesu, u kojem je, još jednom podsećam, posrednik bila EU.



Citiraću tačku 17d sporazuma sa Prištinom, u kojoj se navodi da će Zajednica srpskih opština, između ostalog, biti finansirana iz: „priloga, bespovratnih zajmova, donacija, kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i međunaroodnih, kao i iz Republike Srbije...“ 

Pitam NATO gde je uostalom bio pet godina, koliko zahvaljujući Prištini kasni sprovođenje dela Prvog briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, i od kada je tumačenje međunarodnih sporazuma i vršenje pritisaka da se oni izmene u mandatu te alijanse?



Naravno da to nije u mandatu NATO-a, ali je zato u mandatu NATO-a održavanje poretka uspostavljenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj nema takozvanog nezavisnog Kosova za koje lobira anonimni izvor iz Brisela. 



Na kraju, kao protagonista događaja na koje je napravljen osvrt u razgovoru sa anonimnim izvorom, moram da pitam NATO kakva je svrha laži da je prekršena procedura jer je najava mog odlaska na Kosovo i Metohiju poslata kasno, posle radnog vremena, u 17 sati, iako je poslata u 9.44 sati, kao što se može videti iz zvanične korespondencije?"


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva