:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2018   12:05

0

260

Đurić: Kosovo i Metohija su bili i biće srpski


"Šta su rezultati tog nazovi državotvornog projekta secesionista na Kosovu: blizu četvrt miliona srpskih izbeglica, ugrožene srpske hrišćanske crkve i manastiri, bujanje islamskog verskog ekstremizma, kriminala i bezakonja, najveća nezaposlenost u Evropi, hronična politička nestabilnost", naveo je Đurić u autorskom tekstu za današnju "Politiku".


Oni koji veruju da se jednostranom secesijom političke oligarhije u Prištini završava istorija na Balkanu, ne znaju ništa ni o istoriji, ni o Balkanu, kaže on i dodaje da su se zastave i politička uređenja u Prištini u proteklom veku menjale više od 10 puta te da ništa od toga nije dovelo do rešenja problema.


"Srbija je spremna da se suoči sa problemom na zreo i odgovoran način, ali Srbija nikad neće nijednim neopozivim činom priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji", ističe Đurić.


Konflikt dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, kaže, nije moguće rešiti tako što će se jednoj strani dati podrška za nerazumne zahteve na račun druge.


"Rešenje, da bi bilo održivo, mora uzeti u obzir interese oba naroda", navodi on.


"Na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, obeležavamo 10 godina od rušenja sistema međunarodnog prava i principa suverenosti država", ističe Đurić.


On ocenjuje da je protekla decenija bila dekada ohrabrenja za separatističke pokrete koji su počeli da se bude širom sveta i to će nastaviti da čine pozivajući se na slučaj samoproglašenog Kosova.


"Ono što su sponzori kosovske nezavisnosti nazvali jedinstvenim slučajem zapravo je postalo inspiracija mnogima koji veruju da posezanjem za jednostranim aktima ili nasiljem mogu da na teritorijama suverenih država stvaraju nove pseudodržavne tvorevine", objašnjava Đurić.


Prema njegovom mišljenju, tzv. nezavisnost Kosova, iako lažno predstavljena kao projekat zaštite ljudskih prava, bila je samo cinična geopolitička igra silnih i moćnih.


Podsećajući da je Srbija nedavno obeležila Sretenje, on je istakao da se tim praznikom obeležava obnova državnosti Srbije koja, kako je rekao, nije iznikla ni iz čega, već je nastala na viševekovnoj državotvornoj tradiciji i na temeljima srednjovekovne nemanjićke države.


"Ti temelji bili su i jesu na Kosovu i Metohiji", naglasio je Đurić i dodao da je Kosovo bilo i da će biti srpsko.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva