:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

202

Đurić: Izetbegoviću ćemo odgovoriti na pravi način!





Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova “šokantna i skandalozna” i da “iz korena menja stvari i odnose”.









- Sigurno je da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH odlazi od principa poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta i to ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u ovom slučaju primenjivati jedne aršine, a u drugom ne - rekao je Đurić za Pink.









On je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da pravi odgovor na izjavu Izetbegovića.









Izjava Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova govori o "licemerstvu sarajevske politike", rekao je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić. On kaže da nije slučajno što se ona pojavila manje od mesec dana pre dolaska delegacije te zemlje u Beograd, rekao je Ivanić i ocenio da je to svesno stvaranje negativnog ambijenta.









- Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi - kazao je on.









Na pitanje kakvu poruku šalje Izetbegović kad ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, Ivanić kaže da je to verovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu. Pokazuje se, kaže, ovaj put da tu apsolutno nema žrtve, da je to svesno iritiranje i svesno pravljenje negativnog ambijenta na najosetljivijem pitanju za Srbiju.









- Dobar komšija to nikad ne bi uradio - poručio je Ivanić.









Kaže da Izetbegović može pokušati da proba nešto, ali da neće uspeti, kao što, ističe, nije uspeo ni sa revizijom tužbe, kao što nije popustio ni sa 9. januarom.









- To su sve potezi na koje sam ja imao jasne odgovore i pokazao da on apsolutno nema instrumenata i ovde neće uspeti. To potpuno garantujem - rekao je Ivanić.









Prema njegovim rečima, BiH neće priznati nezavisnost Kosova, a u slučaju da ga preglasaju, kaže da ima instrumente kojima tu odluku može da ospori.









Reagujući na izjavu Bakira Izetbegovića da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i da je, kaže, i dosad to trebalo da učini, Ivanić kaže da tu njegovu izjavu nije video, ali napominje da od toga nema ništa.









- Ja imam instrumente kojima to mogu i imam nameru zaustaviti, tako da BIH neće priznati nezavisnost Kosova. Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo takva odluka neće biti na Predsedništvu, a ako bi bila ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove "vitalni nacionalni interes" - objasnio je Ivanić.









Kako je rekao, na taj način odluka se može staviti van snage, tako da "nema ni teorijskih, ni praktičnih šansi da BiH to uradi".









- To je njegova pusta želja i rekao bih loša namera prema Srbiji - zaključio je Ivanić.






Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da član predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom, kao da ne poštuje ni Bosnu i Hercegovinu.



"Kosovo neće biti priznato od strane BiH šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi jer to da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne, zavisi od Republike Srpske" rekao je Dodik za Pink.



Dodao je da to može da bude samo "stav jednog političara koji je na zalasku političke karijere".



Dodik je rekao da Izetbegović "nije Bosna i Hercegovina" te da li će KiM biti priznato od strane Bosne zavisi od Republike Srpske, koja to, kako kaže neće učiniti.



Predsednik Srpske je istakao da Izetbegović ima mnogo problema u svojoj političkoj partiji i svom narodu, što se tiče podrške, i da na ovaj način, kako kaže, pokušava da vrati politički značaj.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva