:

:

TV Most

Foto: Tanjug, arhiva

clock

Maj 26, 2018   12:05

0

130

Đurić: Hitno sprečiti ugrožavanje Visokih Dečana


"Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi", naveo je Đurić u reagovanju dostavljenom Tanjugu.


Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica dužna je da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva.


 


"I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu", ocenio je Đurić.


 


Istakao je da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa.


 


Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Uneska na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima tog tela UN.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva