:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2018   13:35

0

138

Đurić: Da li bi ćutali i na najavu brisanja granice između Srbije i RS


Za Federiku Mogerini, Maju Kocijančić i "sve ostale u EU", Ðurić je imao pitanje - da li će i na koji način reagovati na pretnje iz Prištine, koje su "izazov miru i stabilnosti u ovom delu Evrope". 

Ðurić je na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare naveo da je Haradinaj sinoć za albanske medije rekao da od Nove godine više nehe biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, ni prisustva kontrole.

"Uoči Nove godine oni planiraju da uklone granicu - za nas između Srbije, za njih - između nezavisnog Kosova - i Albanije", rekao je Ðurić, dodajući da je to već 28. izjava u kojoj neko od albanskih zvaničnika, bilo sa Kosova, bilo iz Albanije, poziva na prisajedinjeje naše južne teritorije Albaniji, ovog puta propraćene i pretnjama ratom. 

On kaže i da su intenzivni napadi počeli onog trenutka kad je Srbija, odnosno njeno rukovodstvo, odlučilo da se bori za to da se na Kosovu, u interesu svih, traži i pronađe kompromisno rešenje i da se konačno utvrdi ta granica. 

Jer, kako kaže, za nas i dobar deo čovečanstva ta je granica jedno, ona jedno, a za SAD i deo EU nešto drugo. 

"Tog trenutka kad je Srbija odlučila da nađe rešenje u cilju prevazilaženja sukoba i mirne budućnosti obrušila se najžešha moguća lavina napada, neutemeljenih uvreda često i iz međunarodne zajednice i dela regiona, uključujući jednu zemlju regiona koja bi volela da je priznala nezavnost KiM, ali sticajem okolnosti nije", tvrdi Ðurić. 

Kaže i da to pokazuje "patološku potrebu" dela međunarodne zajednice i dela regiona da Srbija ne dobije ništa za sebe i da zauvek i Srbija i njen narod budu poraženi i poniženi i da ishod bude onakav kako su ga oni zamislili.

Ðurić je, "prozivajući" zvaničnike međunarodne zajednice i tražeći da se odrede prema najnovijim pretnjama iz Prištine, napomenuo da ukoliko oni to ne urade onda bar "treba da nam objasne i odgovore gde i kada su sa i sa kim pregovarali o tome da se briše granica na mestu za koje čak i one zemlje koje su priznale tu nezavisnost kažu da tu postoje".

Da li bi ćutali kada bi neko tako za Novu godinu rekao i doneo odluku da se briše granica između Beograda i Banja Luke ili bi bila drugačija reakcija, zapitao je Ðurić i dodao:

"A znamo kakav je odgovor na ovo pitanje".


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva