:

:

TV Most

Foto: Foto Kancelarija za KiM

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

183

Đurić: ÄŒlanstvom pokušavaju da učvrste nezavisnost

Đurić je, u intervjuu "Jedinstvu", na konstataciju da je Izvršni komitet Interpola uključio prijavu Kosova za članstvo u tu organizaciju, ocenio da onaj ko je rešen da se bori za pravednu stvar uvek ima manevarski prostor, a da je naša rešenost neupitna.

"Uspeh može da usledi samo ako naše viđenje uspemo da u kontinuiranoj diplomatskoj i političkoj inicijativi približimo dovoljnom broju onih koji učestvuju u donošenju odluka. Ne moram da vam objašnjavam koliko je za našu stvar štetno kada na domaćoj političkoj sceni imamo one koji predlažu da Srbija prosto digne ruke i odustane od te borbe i prosto pusti samoproglašeno Kosovo da uđe u Interpol ili čak Ujedinjene nacije", ukazao je on.

Kada je reč o nameri Kosova da postane član Uneskoa, Đurić podseća da su naši argumenti vezano za očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji veoma čvrsti i neoborivi kod onih koji žele da ih čuju.

"Politika je, međutim, fluidna, na vlast u inostranstvu dolaze nove vlade i te argumente je neophodno iznova i iznova ponavljati. Zato govorim o potrebi kontinuirane inicijative i borbe za naše državne i nacionalne interese", kazao je on.

Đurić je rekao da političari iz Prištine članstvo u međunarodnim organizacijama žele učvršćivanje jednostrano proglašene nezavisnosti i izražava žaljenje što mnogima ne smetaju takvi pokušaji političkog instrumentalizovanja ovih važnih međunarodnih organizacija.

Đurić kaže da će modaliteti rešavanja kosovskog pitanja imati posledice po čitav srpski narod i sve građane, zbog čega je, tvrdi, prirodno da svi društveni segmenti treba da budu uključeni u traženje odgovora na važna pitanja.

Zato, kako ocenjuje, svi društveni segmenti treba da daju doprinos u davanju odgovora na pitanja kao što su "šta je to što mi kao kolektiv želimo", "šta smo u mogućnosti da dobijemo", "čega smo spremni da se odreknemo da bismo dobili ono što želimo".

"Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 70 odsto građana smatra da nam je takav unutrašnji dijalog potreban, dok samo 14 odsto smatra da to nije tema za razgovor. Još jednom se ispostavilo da je predsednik Aleksandar Vučić veoma dobro osetio puls nacije, a oni koji ne žele da daju doprinos tom dijalogu neka razmisle da li treba da ostanu gluvi na želje najmanje 70 odsto svojih sugrađana", ukazao je on.

Đurić je uveren da najmanje što ova generacija političara treba da uradi za potomstvo jeste da odgovori na pitanje "šta je to što vaš narod želi", ali tako da odgovor bude jasan i nedvosmislen, utemeljen na stvarnim željama građana.

Kao pozitivan pomak Đurić vidi to što su, kako kaze, mladi počeli da izlaze iz apatije i da o nacionalnim pitanjima razmišljaju na zreo i odgovoran način.

Na pitanje u kojoj meri Specijalni sud za zločine OVK utiče na formiranje skupštinske većine u Prištini, Đurić primećuje da se snažne i stabilne vlade ne formiraju u atmosferi velikih društvenih podela, te navodi da Albanci na KiM nisu toliko nejedinstveni u želji da žive u sopstvenoj državi, koliko u traženju odgovora na činjenicu da se sve jasnije vidi koliko je taj njihov zajednički projekat neuspešan i neodrživ.

"Sud je u tome samo još jedan od faktora koji u tamošnju političku elitu unosi nemir i nespokoj", zaključio je Đurić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva