:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 19, 2018   08:41

0

307

Đurić: Ako bude rešenja Srbima više teritorija, novca i prava


"Ono će biti isključivo takvo da popravlja njihov sadašnji položaj", kaže Đurić.




On dodaje da mi nećemo biti spremni da prihvatimo rešenje koje ne bi omogućilo da Srbima na KiM bude bolje nego danas i ističe da se to odnosi na oblasti zdravstva, školstva, ekonomskog razvoja, političkih prava, ali i sve druge oblasti života od kojih zavisi budućnost srpskog naroda, kako severno, tako i južno od Ibra.



Ističući da problemi na KiM postoje decenijama i vekovima, on naglašava:



"Jasno je da dok god Srbi i Albanci žive na istom prostoru, a suprotstavljenih interesa, trajnog mira i stabilnosti ne može biti bez istorijskog kompromisa. Naša država je spremna da za takvim rešenjem traga".



Ukazuje da je neophodno da se u ovim danima i mesecima ujedinimo kao narod i društvo jer je ovo pitanje od dalekosežnog državnog i nacionalnog značaja.



Upitan da li će tog rešenja biti on kaže da nije baš optimista.



"Jedino je izvesno da zbog odgovornosti prema budućnosti našeg naroda nemamo pravo da se pravimo da problem ne postoji i da ga za rešavanje ostavljamo nekom sledećem pokolenju. Predsednik Aleksandar Vučić svakako nije čovek koji će zbog nedostaka hrabrosti ili nekih političkih kalkulacija okrenuti glavu od problema", kaže Đurić.



Govoreći o razgraničenju, Đurić kaže da iako se sva tzv. opozicija digla na noge protiv takvog predloga, nije video nijedan argument kojim se može pobiti zdravorazumska teza da je bolje imati nešto nego nemati ništa.



"Jedino što su uspeli da učine tim štetočinskim nastupima jeste to da su dali vetar u leđa onima u inostranstvu čiji je stav da Srbija jedina treba da izgubi sve i koji smatraju da je srpsko nacionalno pitanje irelevantno", poručuje Đurić.



Na pitanje u kom statusu bi bili Srbi južno od Ibra ukoliko sever na osnovu rešenja pripadne Srbiji, Đurić odgovara:



"Ako ikakvog dogovora bude imali bi njime više nego danas. A i ako ga ne bude, u narednom periodu izdvajaćemo još više pomoći za enklave. Gotovo da nema srpske kuće na KiM koja nešto ne dobija od svoje države Srbije i tako će ostati. Naši ljudi mogu da računaju na punu izvesnost po tom pitanju."



Kaže i da nema odgovor na pitanje kada bi ZSO mogla da bude formirana uprkos opstrukcijama Albanaca.



On kaže i da je, prema njegovim saznanjima, Upravljački tim za uspostavljenje ZSO u svom radu na nacrtu Statuta ispoštovao rokove i adresa na koju treba uputiti pitanje je u Prištini i Briselu, gde tekst treba da bude predstavljen odborima za implementaciju i dijalog na najvišem nivou.



"Mi svakako željno očekujemo da proces bude odblokiran", dodao je on.



Direktor Kancelarije za KiM komentarisao je i nedavno najavljeni projekat Kadrija Veseljija "Nova Mitrovica".



"Ako poznajete biografiju Kadrija Veseljija jasno vam je da se njegovi planovi, pa čak ni probni baloni, ne smeju ignorisati. Nije ovde reč o želji jednog renesansnog političara da pravi lepe trgove, zgrade i ulice. Ovde je reč o nameri da se izvrši etnički prodor Albanaca u sredinu većinski naseljenu Srbima", upozorava Đurić.




 


Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva