:

:

TV Most

Foto: Telegraf

clock

Februar 28, 2015   12:05

0

186

Đurić: Preduprediti incidente i kazniti odgovorne

"U trenutku kada Vlada u Beogradu ulaže maksimalne napore da dođe do normalizacije života na Kosovu i Metohiji, izgleda da za tim nema ili istinske volje ili sposobnosti druge strane, koja 16 godina ne može da garantuje bezbednost i obezbedi elementarne civilizacijske uslove za iole normalan život i kretanje na Kosmetu", ističe Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Đurić navodi da su počinioci i ovog vandalskog akta, ohrabreni činjenicom da nijedno zlodelo počinjeno nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji do sada nije rasvetljeno, kao i dosadašnjim permanentnim nečinjenjem kosovske policije i drugih organa, ponovo poslali poruku srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji – proteranima da se ne vraćaju, a onima koji su ostali da što pre odu.

Đurić je poručio kolegama u Prištini da, umesto što se često bave politikanstvom i izjavama da je Kosovo „lider u regionu u borbi protiv radikalizma, verskog ekstremizma i terorizma“, da će tužiti Srbiju za genocid i slično bi bilo daleko korisnije da se postaraju da njihova administracija preduzme odlučne korake kako bi bili sprečeni napadi na Srbe, njihovu imovinu, crkve i groblja, te da kazne počinioce incidenata.

"Društvo u kome vlada tolerancija se, takođe, ne stvara represivnim merama, već iskrenim i doslednim radom na stvaranju društvene klime u kojoj vandalski činovi, poput kamenovanja autobusa, neće biti negovani kao nacionalni folklor, već će biti sramota koja nailazi na opštu osudu. Napad kamenicama na autobus sa srpskim putnicima kod mesta Banjica još jedan je od podsetnika da smo na Kosovu i Metohiji daleko od takvog društva.

Pokrajinski organi u Prištini bi za početak morali da se jasno ograde od ovakvih napada, jer u suprotnom daju prećutnu podršku mržnji i nasilju. Potom se moraju preduzeti iskrene i vidljive mere kako bi se slični incidenti predupredili, a odgovorni kaznili", ističe se u izjavi direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića dostavljenoj našoj redakciji.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva