:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

116

Đurić: Nema promene vlasničkog statusa Trepče


"U prethodnim danima bavili smo se intezenivno zaštitom prava u slučaju Trepča i potpuno smo posvećeni tome da se rešenje za Trepču nađe u dijalogu Beograda i Prištine gde god on bio - u Briselu, Beogradu, Prištini. Svojina i pravo vlasništva mora da bude svetinja, dakle priča o statusu je jedno, a to čije je nešto vlasništvo je drugo i tu nema nikakve dileme – Trepča je vlasništvo firmi iz Srbije, vlasništvo Republike Srbije. Ležišta se dobrim delom nalaze i na teritoriji centralne Srbije i u poslednjem kvartalu 80 odsto rude koja je izvučena iz Trepče izvučena je ispod centralne Srbije“, rekao Đurić u intervju za "Novi magazin".

Prema njegovim rečima, jednostrani potez Prištine nije naišao na dobrodošlicu ni u Beogradu, ni i međunarodnoj zajednici: „Sada se traži rešenje koje nas udaljava od likvidacije, konfiskacije, otimanja i svako takvo rešenje možemo samo da podržimo i pozdravimo“.

Na pitanje šta bi bilo konkretno rešenje i ko će odlučivati, Đurić odgovara kratko: „Ko god da odlučuje o tome šta će biti sa Trepčom, a najlogičnije je da odlučuje vlasnik, ishod ne može da bude promena vlasničkog statusa Trepče.“

Premijer Kosova Isa Mustafa predložio je danas skupštini da u okviru promene Zakona o javnim preduzećima ne razgovara o Trepči i da se o tom kombinatu donese poseban zakon.

Integralni intervju sa Markom Đurićem "Novi magazin" objavljuje u broju koji će na kioscima biti 22. januara.

Izvor: Novi magazin

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva