:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2016   12:05

0

121

Đukanović odlikovan Ordenom albanske zastave

Crnogorskom premijeru orden je uručio predsednik skupštine Albanije Ilir Meta, koji boravi u poseti Podgorici.

"Počastvovan sam i zahvalan za priznanje. Dobijena priznanja su posebno važna u životu jednog čoveka. Rekao bih da su posebno važna priznanja koja dolaze od suseda, jer ta priznanja su potvrda da oni koji dobijaju priznanja pažljivo rade na razvoju dobrosusedskih odnosa i prijateljstva među narodima", rekao je Đukanović.

Dve zemlje, tvrdi prvi čovek crnogorske vlade, imaju povoda za ponos.

"Pomogli smo jedni drugima da sačuvamo mir, stabilnost", istakao je Đukanović i dodao da se bilateralni odnosi dveju zemalja i dalje unapređuju, preneli su crnogorski mediji.

Predsednik albanskog parlamenta Ilir Meta rekao je da Albanija "nikada neće zaboraviti" pomoć Crne Gore za hiljade Albanaca s Kosova koji su u proleće 1999. primljeni u Crnoj Gori.

Meta se obratio poslanicima Skupštine Crne Gore na albanskom jeziku, čime je simbolično otvorena praksa da poslanici koji predstavljaju etničke Albance mogu u crnogorskom parlamentu govoriti na svom jeziku.

Å ef albanskog parlamenta je istakao da je Crna Gora "u srcu" Albanije i da su odnosi dve zemlje primer dobrosusedstva, ne samo u regionu.

"Mi se osećamo bliskim, ne samo geografski nego i zahvaljujući albanskoj manjini u Crnoj Gori koja nas povezuje", rekao je Meta.

Dok je Meta govorio, poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije razvili su u skupštinskoj sali transparent na kome je pisalo: "Mi te priznali nismo, Kosovo je deo Srbije".

Meta je u crnogorskom parlamentu rekao da odnosi Albanije sa Srbijom "zadovoljavajuće" napreduju.

Predsednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović je posle govora Mete rekao da će "narodi dve zemlje između poštovanja i hleba uvek izabrati ovo prvo".

"Naša je obaveza da radimo da obezbedimo svim ljudima koji žive na prostorima Crne Gore i Albanije poštovanje i hleb", rekao je Pajović, dodavši da je te reči čuo u Albaniji, prilikom svoje nedavne posete.

S predsednikom parlamenta Albanije razgovarali su najviši državni zvaničnici Crne Gore.

Izvor: Tanjug, RTS, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva