:

:

TV Most

clock

April 15, 2018   12:05

0

224

Đukanović novi predsednik Crne Gore


 Prema prvim preleminarnim podacima, Đukanović je osvojio 54,1 odsto, a njegov ključni protivkandidat, kojeg je podržala većina opozicionih stranaka,Mladen Bojanić je osvojio 33,3 odsto glasova.




Ovi podaci su zanovani na više od 80 odsto prebrojanih glasova.



 


Đukanović je, nakon glasanja, kazao da očekuje da će Crna Gora danas obaviti još jedan demokratski izborni proces, koji će nedvosmisleno pokazati ono što je slobodna volja građana.


 "Tim procesom i njegovim rezultatom, ubeđen sam, Crna Gora će potvrditi da odlučno nastavlja putem evropskog razvoja", kazao je Đukanović.



Uveren da neće biti drugog kruga, a da će, ako ga i bude, pobediti.



Đukanović je, odgovarajući na pitanje od kojih partija očekuje podršku ako bude drugog kruga, istakao da očekuje podršku građana.



On je rekao da nema favorita kada su partije u pitanju, i podsetio da je njegovu kandidaturu podržala koalicija na vlasti.



"To je ono što sam očekivao i što mi imponuje. A što se tiče građana, oni su uvek u mogućnosti da, nezavisno od partijskih instrukcija, u prvom, drugom ili bilo kojem krugu saopšte svoj stav. Ja sam ubeđen da će ta podrška biti toliko dobra da ćemo taj posao završiti danas", istakao je Đukanović.



Bojanić je, s druge strane, novinarima nakon glasanja rekao da, ukoliko bude drugog očekuje podršku svih opozicionih partija.



"Očekujem pobedu, ali mi nije važno da li će to biti u prvom ili drugom krugu. Ukoliko bude drugog kruga očekujem podršku svih kandidata koji su na strani opozicije", rekao je on.



Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović poručila je nakon glasanja da očekuje da se izborni dan završi u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da svi građani glasaju u interesu svoje dece, njihovom interesu i interesu države Crne Gore.



"Dolaze promene, došlo je proleće, za bolji život naše omladine i budućnost naše države", poručila je Vuksanović nakon glasanja u Baru.



Predsednički kandidat, Marko Milačić, pozvao je građane da izađu u što većem broju da glasaju i da, kako je rekao, ne dozvole drugima da odlučuju u njihovo ime.



"Otvorite frižider, pogledajte u novčanik, okrenite se oko sebe i zapitajte se da li ste zadovoljni, da li živite u bezbednoj zemlji, da li vam smetaju ubistva po ulicama, da li živite u zemlji bez afera, da li živite u demokratskom društvu. Zapitajte se da li vam smeta ako vas niko ne pita za odluke od nacionalnog značaja, da li ste zadovoljni stanjem ekonomije, da li ste zadovoljni stanjem duhovnosti", naveo je on.



Kako je rekao, u prvom krugu građani treba da glasaju za ideju kandidata, a u eventualnom drugom krugu za manje zlo.



Predsednički kandidat Hazbija Kalač kazao je da očekuje da će se Crna Gora konačno svrstati u red država sa izmenjivim procesom vladavine.



"Imajući u vidu činjenicu da se u Crnoj Gori do danas nije promenila vlast i da je savez komunista prerastao u današnju vladajuću Demokratsku partiju socijalista", rekao je Kalač.



Kalač je rekao da su na ovim izborima bili angažovani svi mogući resurse, pa čak i državni.



"Ali da će uprkos tome građani glasati slobodno i dokazati i pokazati tezu da je Crna Gora multietnička država i da je trajno orijentisana prema Evropskoj uniji, evropskim vrednostima što je na neki način u dosadašnjim izbornim ciklusima bilo usporeno, ukočeno, blokirano", kazao je Kalač.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva