:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

126

Đorđević položio vence na spomenik srpskim i grčkim borcima

Đorđević je rekao da Srbiju i Grčku vezuju brojni istorijski događaji kroz koje se steklo međusobno poverenje i iskreno prijateljstvo dve države i naših naroda.

"Srbi i Grci su oduvek saveznici i nikada neprijatelji. U najtežim vremenima, u vreme rata i u vreme mira, bili smo jedni uz druge", rekao je ministar i naglasio da veze između naših naroda jačaju i brojni stradali heroji, koji su svoj večni mir našli u Grčkoj i Srbiji.

Na jedinom Grčkom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata u Pirotu, sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira, a tu se nalazi i spomenik podignut u čast 7.610 poginulih Piroćanaca, koji su položili svoje živote za život svojih potomaka i budućnost Srbije.

Vence su pored predstavnika resornog ministarstva položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Ambasade Kipra i udruženja građana koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Đorđević je istakao da Srbija i Grčka brinu o dostojanstvenom čuvanju uspomene na podnetu žrtvu stradalih heroja, a lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sećanje na njih izbledi, navodi se u saopšetnju Minisdtarstva.

"Zbog njih smo danas ovde, jer smo zahvalni našim slavnim precima koji su nam podarili slobodu i budućnost potonjim generacijama. Čuvamo naše zajedničke običaje i negujemo tradiciju, jer znamo da je to zalog za bolju budućnost i zajednički život", rekao je on.

Đorđević je zahvalio Grčkoj na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na nepriznavanju nelegalno i neligitimno samoproglašene nezavisnosti naše južne autonomne pokrajine Kosova i Metohije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva