TV Most - Đorđević položio vence na spomenik srpskim i grčkim borcima
Vesti
Đorđević položio vence na spomenik srpskim i grčkim borcima

17:28, 20.09.2017

|

Izvor: RTS

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je u Pirotu srpsko-grčku komemorativnu svečanost posvećenu stradalim borcima u Prvom svetskom ratu. Đorđević je istakao da Srbija i Grčka brinu o dostojanstvenom čuvanju uspomene na podnetu žrtvu stradalih heroja.
Foto: RTS
Đorđević je rekao da Srbiju i Grčku vezuju brojni istorijski događaji kroz koje se steklo međusobno poverenje i iskreno prijateljstvo dve države i naših naroda.

"Srbi i Grci su oduvek saveznici i nikada neprijatelji. U najtežim vremenima, u vreme rata i u vreme mira, bili smo jedni uz druge", rekao je ministar i naglasio da veze između naših naroda jačaju i brojni stradali heroji, koji su svoj večni mir našli u Grčkoj i Srbiji.

Na jedinom Grčkom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata u Pirotu, sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira, a tu se nalazi i spomenik podignut u čast 7.610 poginulih Piroćanaca, koji su položili svoje živote za život svojih potomaka i budućnost Srbije.

Vence su pored predstavnika resornog ministarstva položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Ambasade Kipra i udruženja građana koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Đorđević je istakao da Srbija i Grčka brinu o dostojanstvenom čuvanju uspomene na podnetu žrtvu stradalih heroja, a lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sećanje na njih izbledi, navodi se u saopšetnju Minisdtarstva.

"Zbog njih smo danas ovde, jer smo zahvalni našim slavnim precima koji su nam podarili slobodu i budućnost potonjim generacijama. Čuvamo naše zajedničke običaje i negujemo tradiciju, jer znamo da je to zalog za bolju budućnost i zajednički život", rekao je on.

Đorđević je zahvalio Grčkoj na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na nepriznavanju nelegalno i neligitimno samoproglašene nezavisnosti naše južne autonomne pokrajine Kosova i Metohije.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design