:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 25, 2018   14:59

0

234

Đorđević o značaju lokalnih socijalno-ekonomskih saveta


"Tripartitni dijalog je vrlo bitan. Imamo 17 lokalnih saveta, dosta nam neodostaje. Mislim da neke samouprave ne shvataju značajnu ulogu koju savet ima. Dobro bi bilo da nam daju inpute, da čujemo njihova mišljenja i probleme", rekao je Đorđević na predstavljanju Socijalno-ekonomskog saveta u Skupštini Srbije.



On je dodao da je Ministarstvo finansija, odnosno Vlada Srbije spremna da daju i finansijska sredstva za lokalne savete. Pohvalio je ministra finansija Sinišu Malog koji, kako kaže, redovno dolazi na Kolegijume saveta, navodeći da to nije bio slučaj sa prethodnim ministrima.



Đorđević je ukazao da socijalno-ekonomski savet nije samo priča o minimalnoj ceni rada već je, kaže, reč o uspostavljanju dijaloga između socijalnih partnera i izrazio uverenje da će taj dijalog u budućnosti jačati.



Podsetio je da socijalno-ekonomski savet može da da mišljenje ili preporuku koja nije obavezujuća, ali da za Vladu Srbije može da bude dobra smernica.



Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić naveo je da socijalno-ekonomski savet ima 18 članova i da se sve odluke donose konsenzusom, navodeći da je sinergija Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca na viskom nivou.



Prema njegovim rečima, na poslednje tri sednice saveta usvojeno je 10 inicijativa za izmene zakona.



„Najbitnija stvar nije samo minimalna cena rada već usvajanje nacionalne strategije budućeg razvoja i saradnje socijalnih partnera“, rekao je Nenezić.



Predstavnik Sindikata Srbije Ljubisav Orbović naveo je da treba nastaviti razgovore o mogućnostima za ukidanje kaznenih penala za one koji su pre 65 godine otišli u penziju, dok je njegov kolega Zoran Stoljiković iz „Nezavisnosti“ ocenio da praksa tolerantnog dijaloga u Srbiji ne stoji najbolje.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva